A vegán életmódot követők egyik fontos alapanyaga a karfiol, ugyanis „húsként” is lehet sütni, akár egészben akár vastag szeletenként. Ez az egészben sült karfiol paprikás csicseriborsóval egy alacsony szénhidráttartalmú, gluténmentes és szuper egészséges főétel, így a legtöbb diétába passzol. Tálalható köretként is sült húsok, halak mellé. Főételként barna rizs, kuszkusz, krumplipüré/édesburgonyapüré, quinoa passzol mellé köretként.
Hozzávalók
- 1 közepes egész karfiol, levelekkel
- 1 teáskanál olívaolaj
- 1 vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 tk olasz fűszerkeverék
- 1 konzerv paradicsom
- 1 tk paprika
- 2 db sárgarépa
- 1 vegyes csicseriborsó konzerv (fekete-normál)
- Só bors
- 2 ek aprított, friss zöldűszer (például zöldpetrezselyem, bazsalikom vagy korianderlevél)
- 1 babérlevél
A pasztához:
- 1 tk füstölt fűszerpaprika
- 1 gerezd fokhagyma, présleve
- 1 tk szárított majoránna
- Só bors
- 2 evőkanál puha növényi vaj
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
- A paszta hozzávalóit egy tálban kikeverjük és félretesszük.
- A karfiol külső leveleit és a fás szárát eltávolítjuk – úgy, hogy a karfiol ne billegjen a tepsiben.
- A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk.
- Egy közepes, sütőben is használható, edényben felforrósítjuk az olajat, és megdinszteljük benne a hagymát és a fokhagymát. Hozzákeverjük a fűszerkeveréket, majd hozzáadjuk a paradicsomkonzervet és a babérlevelet. Sózzuk, borsozzuk, majd 5 percig főzzük.
- Közben a karfiolt, a levelek alatt, bedörzsöljük a pasztával, majd a paradicsomszósz közepére helyezzük. A sárgarépát kockára vágjuk, és a karfiol köré szórjuk.
- Lefedjük, és a sütőben körülbelül 45-55 percig sütjük, amíg a karfiol megpuhul. 45 perc elteltével a lecsepegtetett csicseriborsót is hozzáadjuk a szószhoz.
- Amikor a karfiol megsült (hústűvel ezt leellenőrizzük), kivesszük a sütőből, és rászórjunk a zöldfűszert.
- Felszeleteljük és melegen tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu