A skót nemzeti csirkeleves a cock-a-leekie, amely árpagyöngy, póréhagyma és aszalt szilva hozzáadásával lesz jellegzetes. A következő csirketál árpagyönggyel ennek a klasszikus skót ételnek egy tuti egyszerű verziója, amely ráadásul vitaminokban is bővelkedik.
Hozzávalók
- 1 ek olívaolaj
- 4 db csirkecomb (alsó vagy felső)
- 1 nagy sárgarépa
- 1 fej vöröshagyma
- 1 szál póréhagyma
- 10 dkg árpagyöngy
- 6 db aszalt szilva
- 3 dl csirkeleves
- 2 dl joghurt (görög vagy krémes)
- 1 maréknyi zölpetrezselyem (opcionális)
Elkészítés
- A hagymát felaprítjuk. A pórét és sárgarépát kb 1 centi vasat karikákra felszeleteljük.
- Az olajat egy nagy, nehéz aljú lábasban felforrósítjuk, ebben a csirkecombokat bőrrel lefelé kb 5 percig megbarnítjuk. Megfordítjuk, majd hozzáadjuk az aprított zöldségeket, 5 percig sütjük.
- Hozzáadjuk a megmosott és lecsepegtetett árpagyöngyöt. Felöntjük annyi levessel, hogy a zöldségeket ellepje. Hozzáadjuk az aszalt szilvát, majd fedő alatt kb 30 percig főzzük.
- Amikor a gyöngyárpa puha, és a csirke átfőtt, akkor jó.
- A combokat egy tányérra kiszedjük, letakarjuk.
- A zöldségekhez öntjük a joghurtot, és néhány percig besűrűsítjük a levest.
- A zöldpetrezselymet felaprítjuk, belekeverjük.
- A “rizottót” a csirkével tálaljuk.
Tippek
- Tálaljuk melegen.
- Különösen ideális főétel télen családi ebédre, hétköznapi vacsorára.
- A leves meglehetősen telít, ugyanakkor magas a tápanyagértéke, így ajánljuk egészségtudatos étrendekbe is.
- A csirketál árpagyönggyel az egyik egy tuti bevált receptünk, kezdőknek, haladóknak ajánljuk egyaránt!
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu