Ez a vegán, glutén-mentes édesburgonyás és lencsés egytál nem csupán laktató de szuper egészéges is. Fekete káposzta helyett lehet kelkáposztát vagy fodros kelt is használni a recepthez. Én kuktában készítettem, mert így gyorsabb, de fazékban is lehet rotyogtatni kb 45-60 percig.
Hozzávalók
- 1 evőkanál növényi olaj
- 1 nagy vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1,5 csésze barna lencse (kb. 300 gramm)
- 1 nagy édesburgonya
- 1 nagy sárgarépa
- Egy szál friss rozmaring
- Fél liter zöldség alapleves (kb)
- Só & bors
- 3 marék apróra vágott fekete vagy kelkáposzta
- Almaecet
Elkészítés
- A lencsét egy nagy tál vízben 10 percig áztatjuk, lecsepegtetjük, majd friss adag vízben ismételten 10 percig áztatjuk. Ezt még egyszer megismételjük. Tehát összesen 30 percig áztatjuk a lencsét.
- Közben a hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, felaprítjuk. Meghámozzuk az édesburgonyát és a sárgarépát (ha bio, akkor nem kell), majd falat nagyságú darabokra vágjuk. A rozmaring leveleket felaprítjuk.
- Egy lábasban vagy kuktában az olajat felhevítjük, majd a hagymát és fokhagymát kb 5 percig megdinszteljük. Rádobjuk az édesburgonya és sárgarépa darabokat, majd a rozmaringot. Egy-két percig kevergetjük.
- Hozzáadjuk a lecsepegtetett lencsét, felönjük az alaplevessel. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
- Felforraljuk, lefedjük és kb 45-60 percig alacsony láng felett rotyogtatjuk. Ha szükséges, adunk hozzá még alaplevest.
- Kuktában készítve: lezárjuk a kuktát, felforraljuk. Amikor sípol, lejjebb vesszük a hőt, és 10-12 percig főzzük. Lekapcsoljuk a lángot, és hagyjuk kihűlni.
- Közben megmossuk és vékonyan felszeleteljük a kelkáposztát.
- Belekeverjük a lencsébe és időnként megkeverve kb 7- 8 percig főzzük (lefedve, de a kuktában nem nyomás alatt).
- Kevés almaecettel leöntve és friss kenyérrel tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu