A harira egy híres marokkói leves, amely a többi Észak-Afrikai országban is nagyon népszerű, különösen Ramadán alatt böjt végén és családi ünnepi alkalmakon. Valójában egy tartalmas egytálételről van szó, amelynek főzése órákig tart, ugyanakkor magától rotyog. A receptek vidékenként változnak, a következő harira recept egy Marokkóban népszerű verzió..
Hozzávalók
- 10 dkg csicseriborsó
- 2 ek olívaolaj
- 25 dkg bárány vagy juhhús (lásd tippek)
- 1 vöröshagyma, aprítva
- 1.5 L zöldségleves
- 10 dkg vörös vagy sárga lencse
- 2 nagy, érett paradicsom
- 1 nagy kaliforniai vagy kápia paprika (vörös)
- 1 ek sűrített paradicsompüré
- 1 tk cukor
- 1 tk őrölt fahéj
- 0.5 tk kurkumapor és/vagy sáfrány
- 0.5 tk gyömbérpor
- 1 ek aprított koriander
- 1 ek aprított petrezselyem zöld
- 5 dkg hosszú szemű rizs
- Citrom
Elkészítés
- A csicseriborsót előző éjjel beáztatjuk.
- A húst falat nagyságú kockákra daraboljuk.
- Egy nagy, nehéz aljzatú lábasban az olajat felmelegítjük, ebben a hús kockákat 5-10 percig megbarnítjuk.
- A hagymát felaprítjuk, a húshoz adjuk, majd alacsony hőfokon kb 5 percig puhára sütjük, miközben kevergetjük.
- Hozzáadjuk a lecsepegtetett csicseriborsót, felöntjük a levessel, forráspontig felmelegítjük, majd fedő alatt, alacsony hőfokon 2 órán keresztül rotyogtatjuk.
- A paradicsomokat megpucoljuk, magtalanítjuk, húsát felaprítjuk. A paprikát félbevágjuk, magtalanítjuk, felaprítjuk.
- A leveshez adjuk a paprika és a paradicsom darabokat, a sűrített paradicsomot, a cukrot és a fűszerporokat. 15 percig főzzük, majd hozzáadjuk a rizst. További 15 percig főzzük. Akkor jó, amikor a lencse és rizs szemek puhák. Hozzáadjuk a zöldfűszereket, lehúzzuk a tűzhelyről.
- Tálalás előtt ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, fogyasztás előtt citromlevet csavarunk rá.
Tippek
- Hagyományosan római köménnyel ízesített főtt tojással, datolyával és mézes süteménnyel tálalják.
- Némely verziót vízzel elkevert liszttel sűrítik be – a fenti receptben ez nem szükséges, a lencse és a rizs biztosítja a leves bársonyos sűrűségét.
- A harirát el lehet készíteni marha- és csirkehúsból is, de a bárány verzió az igazán autentikus! A hús azonban lehet idősebb juh-hús, és kevésbé jó minőségű, azaz olcsóbb vágás.
- A harira leves nem csupán tartalmas, de egészséges is. Észak-Afrikában megfázás ellen is alkalmazzák, ezt a verziót ánizzsal fűszerezik. Ideális egy kiegyensúlyozott étrendbe.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu