A közel-keleti konyhák legnépszerűbb húsa a bárány. Általában grillezik vagy pörköltszerű, fűszeres egytálételt készítenek belőle. A következő libanoni omlós báránytál egy tuti egyszerű verzió, amely valójában magától elkészül a sütőben..
Hozzávalók
- 75 dkg bárány lapocka (csontozott)
- 1 ek olívaolaj
- 1-1 nagy csipetnyi őrölt: szerecsendió, fahéj, római kömény, paprika, oregano
- 2 fej lilahagyma
- 5 dl zöldségleves
- 2 pohár száraz fehérbor
- 4 nagy krumpli
Elkészítés
- A sütőt 170 fokra előmelegítjük.
- A fűszereket elkeverjük.
- A húst az olajjal bedörzsöljük, sózzuk, borsozzuk, majd a fűszerekkel bedörzsöljük.
- Egy nagy, nehéz aljú lábasban a húst minden oldalon kissé barnára átsütjük, majd lehúzzuk a tűzhelyről.
- Közben a hagymákat felszeleteljük, majd a hús köré szórjuk, felöntjük a borral és levessel, felforraljuk. Ha nem lepi el a folyadék a húst, érdemes adni hozzá még forró vizet.
- A lábast lefedjük, a sütőbe tesszük. 2-3 órán át főzzük.
- A krumplikat megpucoljuk, felkockázzuk. Az utolsó 20 percre a hús köré, a sűrű szaftba szórjuk.
- Amikor a krumpli és a hús puha, a szaft selymes és sűrű, az étel elkészült. Az omlós húst villával és késsel szétbontjuk, a szafttal elkeverjük.
- Melegen tálaljuk.
Tippek
- Tálaljuk pita kenyérrel vagy egyéb közel-keleti lepénnyel.
- A sütés ideje a hús minőségétül függ – jó minőségű, fiatal húst elég 1-1.5 órán keresztül sütni, idősebb, rágósabb húshoz viszont szükséges a 3 óra.
- Félidőben nézzünk rá a húsra – ha kevés a szaft, adjunk hozzá még levest vagy forró vizet!
- Az omlós báránytál ideális egytálétel hétvégékre vagy különleges főétel lehet családi-baráti összejövetelekre a szokásos birkapörkölt helyett!
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu