Ez a citromos csirketál articsókával és olajbogyóval készül, így csupán egy lábasra van szükségünk. Ideális laza tavaszi, családi vagy ünnepi összejövetelre, pl húsvétra vagy anyák napjára. Tálaljuk krumplipürével vagy csupán friss kenyérrel és salátával.
Hozzávalók (4 személyre)
- 8 db vegyes csirkecomb
- 1 teáskanál szárított oregánó
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 kis hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál konzerv kapribogyó
- 1 citrom, szeletelve
- 3 evőkanál száraz fehérbor
- 500ml csirkehús alapleves
- ½ üveg articsóka szív (kb. 20 dkg)
- 1 marék fekete olajbogyó
- 1 maréknyi friss zöldfűszer (például görög bazsalikom, oregánó vagy zöldpetrezselyem)
Elkészítés
- Az oregánóval bedörzsöljük a csirkecombokat, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
- Az olajat egy nehéz aljú lábasban közepes lángon felhevítjük, és a csirkecombokat bőrrel lefelé kb 5–8 percig megbarnítjuk. Megfordítva további 5 percig sütjük, majd egy tányérra kiszedjük őket.
- Felszeleteljük a hagymát és a fokhagymát, majd a lábasba tesszük, és adunk hozzá még olajat, ha szükséges. Beleszórjuk a lecsepegtetett kapribogyókat is, és közepes lángon kb. 5 percig dinszteljük.
- Amikor a hagyma megpuhult, hozzáadjuk a citromszeleteket és egy percig pirítjuk, amíg karamellizálódni kezdenek.
- Beleöntjük a fehérbort, és egy fakanállal felkaparjuk a lábas aljára tapadt barna szaftot. Hagyjuk egy-két percig buborékolni, majd felöntjük az alaplevessel.
- Visszatesszük a csirkét és forráspontig melegítjük. 20 percig, fedő alatt, főzzük.
- Hozzáadjuk az articsóka szíveket és az olajbogyókat, majd 5 percig átmelegítjük.
- A tetejére szórt friss fűszernövényekkel tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu