Az angol marhasült (roast beef) népszerű elkészítése módja a pot roast, amikor a hús egy nagy tálban sül egy mártásban különböző zöldégekkel. Tehát így egy egytálételt kapunk, amelynek elkészítése nem macerás, és nem kell külön köreteket készíteni mellé. Az alábbi angol marhasült zöldségekkel másik előnye, hogy nem szükséges hozzá a leges-legjobb minőségű marhahús, hiszen a hús egy levesben (sokáig) főzve puha és szaftos lesz. Bármelyik gyökérzöldség alkalmazható a recepthez – de ne vágjuk őket túl picire, mert a hosszú sütés alatt teljesen szétesnek. Találjuk kenyérrel és savanyúsággal. Ideális lusta hétvégi ebédre, vacsorára vagy laza baráti összejövetelekre.
Hozzávalók
- 1 evőkanál olaj
- 1,2 kg marhahús, egészben (pl. fartő)
- frissen őrölt só és bors
- 3.5 dl száraz vörösbor
- 5 dl marhahúsleves
- 2 babérlevél
- 3 szál friss kakukkfű
- 6 gerezd fokhagyma (hámozatlanul)
- 2 közepes sárgarépa
- 2 közepes paszternák
- 2 közepes édesburgonya
- 1 közepes póréhagyma
Elkészítés
- A sütőt 150°C-ra előmelegítjük.
- Egy nagy, nehéz aljzatú, tűzálló (pl vas) lábasban felhevítjük az olajat, a húst megsózzuk, majd megbarnítjuk minden oldalon.
- A zöldségeket megmossuk, majd nagy darabokra vágjuk, és a hús köré helyezzük a fűszernövényekkel együtt. Őrölt borssal meghintjük.
- Beleöntjük a bort és az alaplevest, felforraljuk.
- Lefedve a sütőbe tesszük kb 3 órára.
- Időnként ránézünk, és a szafttal meglocsoljuk a húst.
Kapcsolatos receptek