A görög-török konyha egyik legkedveltebb alaphúsa a bárány, amiből sokféle pörköltféle ételeket készítenek. Egz ilyen verzió a következő paradicsomos báránytál, amely nagyon egyszerűen összedobható, így ideális laza hétvégékre..
Hozzávalók
- 2 ek olívaolaj
- 50 dkg csontozott bárányhús ( pl nyaktő)
- 1 vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 dl fehérbor (száraz)
- 1 konzerv aprított paradicsom
- 2 x 5 centis narancshéj
- 2 szál kakukkfű
- 1 db kápia paprika
- kb 20 szem Kalamata vagy fekete olajbogyó
- Víz vagy alapleves
Elkészítés
- A húst falat nagyságú darabokra felvágjuk, majd 1 ek olajban kivilágosítjuk. Egy tányérra kiszedjük. A lábast kitöröljük.
- A hagymát felszeleteljük, a fokhagymát felaprítjuk. A maradék olajat felforrósítjuk, ebben a hagymát megpuhítjuk, majd hozzáadjuk a fokhagymát kb fél percre.
- Magasabb hőmérsékletre állítjuk a tűzhelyt, és a hagymára öntjük a bort. 2-3 percig felére redukáljuk, majd visszatesszük a hús darabokat, és felöntjük a paradicsom konzervvel. Hozzáadjuk a kakukkfű szálakat és a narancshéj darabokat.
- Adunk hozzá annyi vizet vagy alaplevest, hogy az ellepje. Sózzuk, borsozzuk, kb 1 órán át alacsony hőfokon rotyogtatjuk. Ha szükséges, felöntögetjük vízzel.
- Amikor a mártás sűrű, a hús puha, a paprikát vékony csíkokra szeleteljük, és az olajbogyókkal együtt a bárányhoz adjuk. 15-20 percig főzzük tovább, majd lehúzzuk a tűzhelyről.
- A narancshéjakat és kakukkfű szárakat eldobjuk.
- Melegen tálaljuk.
Tippek
- Pita kenyérrel vagy párolt rizzsel szokás tálalni.
- Vörösborral is elkészíthető.
- Vigyázzunk arra, hogy a paprika ne legyen túl puha, ropogósan az igazi!
- Az ételhez nem szükséges kiváló minőségű vagy jó vágású hús – azaz a rágósabb, öregebb hús is megteszi (ezért is főzzük másfél órán át).
- A paradicsomos báránytál remek laza vasárnapi ebéd lehet a család vagy barátok számára.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu