A hal curry az egyik legnépszerűbb étel Dél-Indiában, így rengeteg recept létezik. Ez a változat nem túl csípős, de ki lehet egészíteni még egy chilivel vagy extra chiliporral. Ez a Dél-Indiai hal curry egyszerűen elkészíthető, gluténmentes, tejmentes és nagyon egészséges is! Basmati rizzsel vagy naan lepénnyel tálaljuk.
Hozzávalók
- 1 vöröshagyma
- 2 evőkanál napraforgóolaj
- 1 piros kaliforniai paprika
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 tk fekete mustármag
- 1 tk őrölt koriandermag
- ½ teáskanál kurkuma
- ¼ teáskanál chili por
- 1 friss piros chili
- 1 tk reszelt gyömbér
- 1 konzerv (400 ml) kókusztej
- 1.5 dl víz
- 45 dkg tőkehal vagy foltos tőkehal filé
Tálaláshoz:
- 4 mogyoróhagyma, szeletelve
- 1 evőkanál olívaolaj
- Díszítéshez: apróra vágott korianderlevél és zöldcitrom szeletek
Elkészítés
- A hagymát, fokhagymát és pirospaprikát apróra vágjuk. A chilit kimagozzuk és felaprítjuk.
- Az olajat egy lábasban felforrósítjuk, és puhára pirítjuk a hagymát. Hozzáadjuk a paprikát, chilit, fokhagymát, mustármagot, és 2-3 percig pirítjuk.
- Hozzáadjuk a gyömbért, őrölt koriandert, kurkumát és a chiliport, majd 1 percig keverjük.
- Felöntjük a kókusztejjel és a vízzel, majd felforraljuk. 10 percig főzzük, alacsony lángon, amíg a mártás besűrűsödik.
- Megkóstoljuk, majd sózzuk, borsozzuk.
- A halat falat nagyságú darabokra vágjuk és a mártásba helyezzük. Fedő alatt 5 percig pároljuk.
- Közben a hagymát nagyon vékonyan felszeleteljük. Egy kis serpenyőben felhevítjük az olajat, és ebben ropogósra sütjük a hagymát.
- A curryt a pirított hagymával és friss korianderlevelekkel megszórva tálaljuk. Esetleg kevés zöldcitrom levet is csepegtetünk rá.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu