Az öreglebbencs (slambuc vagy öhön) egy régi alföldi pásztorétel. Hagyományosan bográcsban készül, de nyugodtan elkészíthetjük konyhai tűzhelyen is. Mivel olcsó és egyszerű étel volt, rengeteg verziója és főzési módja létezik. A következő kolbászos öreglebbencs egy kiadós változat, amely a lebbencs előpirításos módszerével készül.
Hozzávalók
- 30 dkg lebbencstészta
- 3 db krumpli (kb 30 dkg)
- 1 nagy vöröshagyma
- 20 dkg debreceni kolbász
- 10 dkg füstölt kolbász
- 15 dkg füstölt szalonna
- 1 ek fűszerpaprika
- 2 db paprika
- 3 db paradicsom
- Fél tk köménymag (opcionális)
- víz (kb 3 dl)
Elkészítés
- A szalonnát és hagymát kis kockákra felaprítjuk.
- A krumplit megpucoljuk, felkockázzuk. A kolbászokat felszeleteljük. A paprikát, paradicsomot felszeleteljük.
- A szalonnát zsírján megpirítjuk, lyukas lapáttal kiszedjük.
- A visszamaradt zsírban óvatosan, több adagban, zsemleszínűre megpirítjuk a lebbencset – ezeket is egy tányérra kiszedjük.
- A zsírba szórjuk a hagymát, amikor üveges, hozzáadjuk a paradicsomot, paprikát, kolbászt, néhány percig puhítjuk. Hozzáadjuk a krumplit, felöntjük annyi vízzel, hogy jól ellepje, meghintjük a paprikával és köménymaggal. Sózzuk, borsozzuk.
- Néhány percig főzzük, majd hozzáadjuk óvatosan a pirított lebbencs darabokat.
- Kb 20-25 percig főzzük (lehetőleg lefedve). Közben a bográcsot néha megrázzuk, nehogy a tészta a bogrács oldalára ragadjon.
- Amikor a lebbencs és a zöldségek megpuhultak, a tészta alaposan felszívta a vizet és a krumplihoz tapad, lehúzzuk a tűzről.
- Belekeverjük a pirított szalonna darabokat.
- Kicsit pihentetjük. Melegen tálaljuk.
Tippek
- Savanyúságként házi kovászos uborka passzol mellé leginkább.
- Legideálisabb szalonna a mangalica, de egyéb jó minőségű szalonna is jó, amely lehet húsos is.
- A paprika vagy fűszerpaprika lehet csípős is.
- Nem baj, ha lé marad a bográcsban, a kihűlt tészta úgyis magába szívja.
- Érdemes házi tésztát alkalmazni. Na aggódjuk, sütés közben a (jó minőségű!) lebbencstészta felhólyagosodik!
- Az ételt ne nagyon kevergessünk, inkább a bográcsot rázogassuk – különösen miután a lebbencset visszatettük a bográcsba.
- A szalonnát az ételhez lehet adni előbb is, így azonban nem marad ropogós, hanem megpuhul.
- A kolbászos öreglebbencs ideális házias egytálétel kerti partikra, szabadtéri főzésekre, baráti-családi összejövetelekre.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu