A Ratatouille egy közkedvelt francia alapétel, hasonlít a magyar lecsóra. A paradicsomon és paprikán kívül azonban padlizsán és cukkini is található benne. Mivel egy nagyon népszerű, olcsó és egyszerű étel, több ezer “tuti jó” recept létezik – őszintén szólva, ezt az alap verziót nem igazán lehet elrontani. Ha leveses verziót kívánunk, akkor konzerv paradicsommal készítsük, míg a szárazabb verzióhoz sűrített paradicsom szükséges. (Az utóbbi az eredeti Provence-i változat). El lehet készíteni egyéb szárított fűszernövényekkel is, például népszerű a majoránna vagy a Provence herbes.
Hozzávalók
- 2 piros vagy sárga paprika (vagy 1 darab mindkettőből)
- 1 közepes padlizsán
- 1 nagy vagy 2 kisebb cukkini
- 1 nagy vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 4 szál friss kakukkfű levelei
- 1 evőkanál vörösbor-ecet
- 4 érett paradicsom
- 1 konzerv paradicsom (vagy 2 evőkanál sűrített paradicsom)
- 1 marék friss bazsalikom vagy lapos petrezselyem levél
- Só, bors, cukor
Elkészítés
- Vékony szeletekre vágjuk a hagymát, és összepréseljük a fokhagymát.
- A cukkinit, paprikát és a padlizsánt 2cm-es darabokra aprítjuk. Durván felaprítjuk a paradicsomokat is. Levesszük a bazsalikom / petrezselyemzöld leveleit, (ezeket tegyük félre), majd vékonyra felaprítjuk a zöldfűszerek szárait.
- Egy nagy serpenyőben kevés olívaolajat forrósítunk, és a padlizsán darabokat 3-4 percig minden oldalon átsütjük, majd egy tányérra kiszedjük. Utána a cukkini darabokat sütjük kb 3 percig, majd a tányérra kiszedjük. Megismételjük a paprika darabokkal. Fontos, hogy ne süssük túl a zöldségeket, ne égjenek meg!
- Kevés olajban lassan, lb 8-10 percig megpuhítjuk a hagyma szeleteket. Hozzáadjuk a kakukkfű leveleket és a korábban felaprított zöldfűszer szárakat, néhány másodpercig átkeverjük, majd hozzáadjuk a friss paradicsom darabokat, a fokhagymát és az ecetet. Ha a paradicsom nem elég érett, adjunk hozzá egy kis kanál cukrot! Közepes lángon kb. 5 percig főzzük.
- Hozzáadjuk a konzerv vagy sűrített paradicsomot, és hagyjuk, hogy pár másodpercig rotyogjon, majd belekeverjük a sült padlizsán, cukkini és paprika darabokat. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
- Lefedjük a serpenyőt, alacsony lángon kb. 20-30 percig főzzük.
- Amikor a zöldségek puhák (de nem mállósak!) és a szósz sűrű, kissé ragadós, akkor kész van.
- Kóstoljuk meg! Sóval és borssal kiegészítjük, ha szükséges. ( Tipp: fel lehet most turbózni reszelt citrom héjjal és facsart citromlével vagy friss-szárírott chilivel)
- Apróra vágott bazsalikommal vagy petrezselyemzöld levelekkel megszórva tálaljuk.
Felhasználás
- Főételként tálaljuk friss kenyérrel vagy főtt rizzsel.
- Köretként remek grillezett halak vagy húsok mellé.
- A leveses verzió tökéletes mártás lehet főtt tésztával tálalva egy vegán vagy egészségtudatos étrendben.
- A sűrűbb változat jó feltét lehet pizzán, leveles tészta lepényeken vagy tortillába tekerve.
- Hidegen is fogyasztható, pl ha pürézzük, akkor egy remek szendvicskrémet vagy mártogatóst kapunk.
Tippek
- A Ratatouille-t a lecsóval ellentéteben nem pépes, azaz nem szabad szétfőzni. Bár a zöldségek puhák, maradjanak kissé harapósak.
- A paradicsomok héját el lehet távolítani, ha nem kedveljük, forrázzuk le aprítás előtt, amikor lehűltek, a héjuk könnyen leválik.
- A maradékot tároljuk hűtőszekrényben (kb 5 napig) vagy fagyasszuk le.
- Friss, nyári termésekből érdemes télre Ratatouille-t befőzni – csupán töltsük sterilizált üvegekbe, majd tároljuk hűvös kamrában.
Kapcsolatos cikkek
- Cukkini receptek
- Egytálételek
- Padlizsán receptek