A tárcsás hús a kerti grillezés, nyársalás egyik modern szenzációja. A következő tárcsás pulykamell sok zöldséggel készül, így valójában egytálételről van szó. Ideális parti vagy vendégváró alkalmakra.
Hozzávalók
- 30 dkg csemege szalonna
- 1 kg pulykamell filé
- 1 kg újkrumpli
- 0.5 kg vöröshagyma
- 0.5 kg sárgarépa
- 1 nagy cukkini
- 2 piros paprika (pl lecso)
- Húspáchoz: mustár, fokhagyma citromlé, só, bors
Előkészületek
- A húst vékonyan felszeleteljük. Ízlést szerint mustárt, citromlevet és préselt fokhagymát kikeverünk, ezzel bedörzsöljük a hús szeleteket.
- A szalonnát csíkokra vágjuk.
- A krumplit falat nagyságú darabokra felkockázzuk.
- A cukkinit felszeleteljük.
- A hagymát felszeleteljük.
- A paprikát hosszú csíkokra vágjuk.
- A répákat kis kockákra aprítjuk.
Elkészítés
- A tárcsát előkészítjük – majd a szalonna zsírját kisütjük. A szalonna csíkokat a tárcsa szélére húzzuk.
- A hagymát puhára sütjük, majd egy lyukas szűrűvel egy tepsibe átszedjük, lefedjük.
- A zsírban kisütjük a zöldségeket (mindegyik 2-3 perc), ha túl sok zsírt szívnak fel, a szalonna darabokat visszatesszük a zsírba.
- A sült zöldségeket egy tepsibe félretesszük, lefedjük.
- A zsírban kisütjük a húst (miközben sózzuk, borsozzuk) – mindkét oldalon kb 2-3 percig.
- A hús szeleteket leszűrjük, esetleg papír-törölközőn a zsírt felitatjuk.
- Ha szükséges, a zöldségeket visszatöltjük a tárcsára, felmelegítjük, elkeverjük.
- A húst a sült zöldségekkel tálaljuk.
Tippek
- Ha a zsírt a hús nagyon felszívja, felönthetjük kevés borral vagy citromlével.
- Vigyázzunk arra, hogy ne süssük túl a pulykamellet, mert rágós lesz!
- Vigyázzunk arra, hogy a zöldségek ne égjenek meg a zsírban, mert a zsíradék kormos lesz, ami a húsra tapad.
- Tálaljunk az étel mellé savanyúságot, salátát. Saláta receptek>>
- A tárcsás pulykamell egyszerűen elkészíthető, de némi koncentrálást igényel – így kezdőknek nem ajánljuk. A séf különösen ügyeljen a füstre!
- A tárcsás pulykamell kiváló kerti partikra, hétvégi családi, baráti összejövetelekre. Az előkészületeket le lehet rendezni a vendégek érkezése előtt, és a húst sem szükséges sokáig pácolni.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu