A spanyol konyha egyik jellegzetessége a paprikás kolbász és halak, tengeri herkentyűk kombinációja. Ez a fantasztikusan egyszerű és finom kolbászos csicseriborsó tál hallal kiegészítve kiváló hétköznapi családi vacsorára vagy egy hétvégi, baráti összejövetelre. Bármilyen fehér halfilét használható (friss vagy fagyasztott), és a zöldségek is felcserélhetők (pl. zöldborsó, lóbab, zöldbab is jó). Tálaljuk friss péksüteménnyel vagy tésztával, párolt rizzsel stb.
Hozzávalók
- 1 tk olívaolaj
- 10 dkg chorizo
- 1 nagy hagyma
- 1 sárgarépa
- 1 piros kaliforniai paprika
- 1 teáskanál kakukkfű levél
- 1 gerezd fokhagyma, aprítva
- ½ teáskanál paprika (amelynek fele lehet cayenne)
- ½ teáskanál őrölt római kömény
- 1 konzerv csicseriborsó, lecsepegtetve
- 1 konzerv aprított paradicsom
- 3 dl alapleves
- 30 dkg fehér tengeri halfilé
- 1 nagy marék spenót vagy kelkáposzta
- 2 evőkanál apróra vágott zöldpetrezselyem
- Frissen facsart citromlé, tálaláshoz
Elkészítés
- A hagymát félbevágjuk, vékonyan felszeleteljük. A fokhagymát és a sárgarépát felkockázzuk, a piros paprikát felszeleteljük. A chorizot karikákra vágjuk.
- Az olajat egy nagy, nehéz alapú lábasban felhevítjük, és lassan, alacsony hőfokon a chorizot megpirítjuk, a hagymát puhára dinszteljük.
- Hozzáadjuk a fokhagymát és a kakukkfű leveleket, 30 másodpercig kevergetjük.
- Hozzáadjuk a sárgarépa darabokat és a paprika szeleteket. Fedő alatt 5 percig pároljuk.
- Hozzáadjuk az őrölt fűszereket, átkeverjük.
- Hozzáadjuk a konzerv paradicsomot és az alaplevest, majd hozzáadjuk a csicseriborsót. Felforraljuk, majd 20-25 percig rotyogtatjuk.
- Hozzáadjuk a spenótot vagy egyéb zöldséget, és további 2-5 percig főzzük.
- A halfiléket falatnyi darabokra vágjuk, és a pörkölthöz adjuk. Fedő alatt 5 percig főzzük.
- Megkóstoljuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd belekeverjük az aprított zöldpetrezselymet és némi citromlevet.
- Melegen tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu