A piláf a közel-keleti és arab konyhák egyik alapétele, amely egy fűszeres, aromás rizs-alapú étel. Nagyon változatosan elkészíthető, variálható és felhasználható, akár frissen készítve, akár maradékként – lehet köret, főétel, egytálétel, de akár töltelék vagy saláta is.
Eredete
A piláf perzsa eredetű, amely évszázadok óta alapétel a közép-keleti és arab vidékeken. Neve a perzsa pilav szóból származik, piláf a görög kiejtés. Indiában is népszerű pilau néven, amit természetesen indiai fűszerekkel kombinálnak. A piláf lehet köret vagy főétel – a húsos verziók tipikus perzsa egytálételek.
Piláf jellemzői
A piláf és a főtt (vagy párolt) rizs között nagy a különbség. A piláf alapvető jellemzője, hogy fűszerekkel és zöldségekkel, sok esetben húsokkal közösen készül. Valójában az olasz rizottó készítése is erre a hagyományos módszerre alapszik. Párolt rizs készítése>>
Piláf készítésénél általában egy hagymás, fűszeres alapot készítünk, ebben megforgatjuk a rizsszemeket, majd felöntjük vízzel vagy alaplevessel. A piláf kiegészíthető zöldség és hús darabokkal, vagy maradék alap-piláfot varázsolhatunk új főétellé pirított fűszerek, sült zöldségek, grillezett húsok hozzáadásával. A piláf általában egy meleg vagy langyos étel – modern verziókat hidegen is lehet fogyasztani.
Alapanyagok
- Rizs – legjobb a hosszúszemű hántolt vagy barnarizs – ideális a basmati rizs. Zacskós rizs és egyéb félkész termékek nem alkalmasak piláf készítéséhez.
- Fűszerek – legnépszerűbb a római kömény, fahéj, koriandermag, chili, harissa paszta, babérlevél, zöldfűszerek.
- Zöldségek – a piláf alapja a sült hagyma és fokhagyma, de népszerű kiegészítő elem a csicseriborsó, spenót, paradicsom és paprika is.
- Húsok, halak – általában bárány és csirke darabokkal közösen készül a piláf, ezeket előbb olajban megbarnítják, majd hozzáadják a rizst és az alaplevest.
- Aszalt gyümölcsök és magvak – legnépszerűbb a mazsola, sárgabarack, datolya, mandula, pisztácia.
- Alapleves – az alap piláf csupán vízzel készül, pikánsabb verziókat alaplevesekkel készítik. Ez lehet csirke, bárány vagy zöldségleves – természetesen vegetáriánus ételekhez az utóbbi passzol! Alaplevesek házilag>>
Alap piláf készítése
Hozzávalók:
- 1 ek olaj
- 1 kis kocka vaj (opcionális)
- 1 nagy vöröshagyma aprítva
- 2 gerezd fokhagyma
- 30 dkg basmati rizs
- 1.5 dl fehérbor (opcionális)
- 1 nagy babérlevél
- Fél liter forró alapleves
Elkészítés:
- Az olajat és vajat felforrósítjuk, ebben a hagymát megpuhítjuk, hozzáadjuk a préselt fokhagymát, 1 percig keverjük.
- Hozzáadjuk a rizst, 1 percig kevergetjük, hogy a rizsszemeket alaposan befedje az olaj. Felöntjük a borral (esetleg). Amikor a bor elpárolgott, felöntjük a levessel, hozzáadjuk a babérlevelet.
- Felforraljuk, majd lefedjük, és alacsony hőfokon10 percig rotyogtatjuk.
- Lehúzzuk a tűzhelyről, 10 percig pihentetjük (fedőt nem vesszük le).
- Egy villával fellazítjuk a szemeket, átkeverjük, ha szükséges, sózzuk, borsozzuk (bár az alapleves sós).
Tippek
- Sokan a dinsztelt hagymához adnak 1-2 csipetnyi sót. Ennek szükséglete voltaképp az alapleves minőségétől függ.
- A bor hozzáadása valójában egy modern verzió, így autentikus ízek végett elhagyható, de valóban jobb ez a reformált változat (kissé rizottós íze lesz így a rizsnek!).
- Ha a vajat kihagyjuk, másfé kanál olajat alkalmazzunk!
- A kész alap piláf ideális köret perzsa, arab, indiai ételekhez – akár így natúron, vagy kiegészíthető pirított fűszerekkel, zöldségekkel. Különösen népszerű grillezett bárányhús mellé, amit sokszor pita-ba vagy arab kenyérlepénybe bugyolálnak.
- Az alap piláf nem csupán köret lehet egy arab, indiai menüben, de felhasználható gyors és egyszerű rizssaláták készítéshez is. Töltelékként is kiváló. A maradék le is fagyasztható.
Piláf receptek
Zöldséges piláf (vegán)
- Török piláf csicseriborsóval
- Török mazsolás rizs
- Csicseriborsós piláf spenóttal
- Harissa piláf
- Spenótos piláf mandulával
Húsos-halas
- Currys rizs füstölt hallal és spenóttal
- Csirke és bab piláf
- Egyszerű bárány piláf
- Csicseriboró és bárány piláf
- Kókuszos csirke piláf
Kapcsolatos cikkek