
Ez a kiadós, egyszerű sonkás lencseleves ideális téli napokra. Elkészíthető maradék vagy konyhakészen vásárolt főtt-sült sonkával is. Füstölt húsos bacon is jó a recepthez, darabokra vágva adjuk hozzá a zöldségekhez, majd pár percig pirítsuk, öntsük fel az alaplével és 30 percig rotyogtassuk! Tálaljuk rusztikus friss kenyérrel.
Hozzávalók
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 hagyma, apróra vágva
- 1 angol zellerszár
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 közepes sárgarépa, meghámozva és kockára vágva
- 20 dkg zöld vagy barna lencse
- 250 dkg főtt maradék sonka
- 1,5 L zöldség alaplé
- 1 babérlevél
- 1 marék petrezselyemz0ld
- 1 ek almaecet vagy friss citromlé
- Só és bors
- Tálaláshoz: tejföl vagy görög joghurt (opcionális)
Elkészítés
- A hagymát és fokhagymát felaprítjuk, a zellert felszeleteljük. A sárgarépát kockázzuk.
- Az olajat egy nagy serpenyőben fel melegítjük, majd megpuhítjuk a hagymát, zellert és sárgarépát. Hozzáadjuk a fokhagymát, még egy percig kevergetjük.
- Hozzáadjuk a lencsét, egy percig megkeverjük, majd hozzáöntjük az alaplét. Beletesszük a babérlevelet.
- Forráspontig felmelegítjük, majd 30 percig , alacsony lángon rotyogtatjuk. A sonkát közben felszeletlejük, majd a leveshez adjuk, hogy átmelegedjen.
- A petrezselyem zöldet apróra vágjuk, hozzáadjuk a leveshez.
- Belekeverjük az ecetet. Megkóstoljuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
- Melegen tálaljuk, esetleg tejföllel.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu
