A pörkölt nem csupán egy magyar étel, valójában a legtöbb ázsiai, közel-keleti népnek létezik hasonló étele. Példa erre a következő paradicsomos báránypörkölt, amely egyszerűen összedobható, és olcsóbb hússal is elkészíthető..
Hozzávalók
- 1 kg bárányhús (pl nyak, lapocka)
- 1 ek olaj
- 1 fej vöröshagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 szál zellerszár
- 1 dl bor
- Fél liter csirke alapleves
- 1 konzerv aprított paradicsom
- 2 db babérlevél
- 1 tk őrölt paprika
- 1 tk édesköménymag
- 4 szál kakukkfű
Elkészítés
- A húst kockázzuk, majd a felforrósított olajban kb 10 percig megbarnítjuk, utána egy tányérra kiszedjük.
- Közben a hagymát, zellerszárat felaprítjuk.
- A fokhagyma gerezdeket csupán egy késsel kissé laposra nyomjuk.
- Miután a húst kivettük, a felaprított zöldségeket megpuhítjuk a lábasban kb 3-4 percig.
- Felöntjük a borral, és magasabb hőfokon kb 2 percig rotyogtatjuk.
- Amikor a bor felszívódik, hozzáadjuk a többi alapanyagot, forráspontig melegítjük, majd visszatesszük a húst.
- Fedő alatt kb 2.5 órán út rotyogtatjuk (nagyon alacsony hőfokon a tűzhelyen vagy 160 fokra előmelegített sütőben).
- Melegen tálaljuk.
Tippek
- Köretként párolt rizs, főtt krumpli vagy krumplipüré passzol mellé leginkább.
- A recepthez nem szükséges kiváló minőségű, érlelt hús, idősebb bárány, juh, sőt birkahús is tökéletes.
- A bor lehet fehér vagy vörösbor is – csak legyen száraz!
- A paradicsomos báránypörkölt előre elkészíthető, sőt már előző nap is, s mivel a megszokott, magyaros birkapörölttől kissé eltér, így ideális vendégváró étel lehet, különösen laza csaladi, baráti összejövetelekere.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu