A tél folyamán tartalmasabb ételekre vágyunk, ugyanakkor az immunrendszerünket ajánlatos erősíteni a szezonális bacik, vírusok ellen. Kiváló erre a következő zöldségleves gazdagon recept, amely a skót scotch broth vegán verziója. A sűrű leves fő alapanyaga a gyöngyárpa, amit gumós zöldégek és száraz hüvelyesek egészítenek ki. Éppen ezért a főzési idő elég sokáig tart (bár kuktában ezt le lehet redukálni), de megéri, mert egy szuper egészséges, kiadós egytálételt kapunk. Érdemes dupla adagot készíteni, és a maradékot lefagyasztani.
Hozzávalók
- 2 evőkanál növényi olaj
- 1 nagy hagyma
- 1 angol zellerszár
- 1 nagy sárgarépa
- 1 kicsi (vagy ½ nagy) rutabaga
- 1 paszternák
- 100g gyöngyárpa
- 100g felesborsó (zöld, sárga vagy vegyes)
- 50g vörös lencse
- 1,5 liter zöldség alapleves
- 100g kelkáposzta, szeletelve
- 2 ág kakukkfű
Elkészítés
- A felesborsót egy nagy tál vízben néhány órán át beáztatjuk.
- A gyöngyárpát és vörös lencsét egy tál vízben átmossuk, lecsepegtetjük, majd ezt többszörösen megismételjük. Amikor a víz tiszta, akkor áztatni hagyjuk.
- Felaprítjuk a hagymát és a zellert. Az olajat felhevítjük egy nagy lábasban, és alacsony lángon kb. 10 percig pároljuk a hagyma és a zellerszár darabokat.
- Közben felaprítjuk a sárgarépát, meghámozzuk és felaprítjuk a paszternákot.
- Amikor a hagyma és a zeller megpuhult, hozzáadjuk az apróra vágott zöldségeket, és fedő alatt körülbelül 5 percig főzzük.
- Lecsepegtetjük az árpát, lencsét és a felesborsót. Ezeket a kakukkfűvel együtt a lábasba tesszük, átkeverjük. Felöntjük az alapelvessel, felorraljuk, majd 5 perc múlva lefedjük a lábast, és a legalacsonyabb hőfokra állítjuk a tűzhelyt.
- Körülbelül 45 percig főzzük. Amikor a gyöngyárpa és felesborsó puha, de még kissé harapós, hozzáadjuk a felszeletelt káposztát és további 10-15 percig főzzük.
- Friss kenyérrel tálaljuk.
Kapcsolatos receptek