Vegán napokra a zöldségpörkölt vagy zöldséges egytálétel az egyik legjobb megoldás, ugyanis egyszerűen elkészíthető, tartalmas, laktató, egészséges és dupla adagot is lehet főzni (a maradék mehet a fagyasztóba). A mexikói chili sin carne, a marokkói tagine vagy az indiai curry fűszerezéssel fantasztikus egytételeket lehet készíteni. Ez a pikáns Marokkói sütőtök és bab tagine Ras el Hanout fűszerpasztával készült, amit közel-keleti delikben árulnak, de könnyen beszerezhető Harissa pasztát is lehet alkalmazni! Ha csípősen kedveljük, adhatunk a recepthez extra chilit vagy cayenne paprikát. Ki lehet egészíteni mazsolával, aszalt sárgabarackkal vagy datolyával is (1- 2 evőkálnyi elég). Tálaljuk kuszkusszal vagy lepénykenyérrel.
Hozzávalók
- 1 hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 piros kaliforniai paprika
- ½ nagy sütőtök (kb. 400g)
- 1 nagy sárgarépa
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 1 teáskanál őrölt koriander
- 1 ek paprika
- ½ teáskanál őrölt gyömbér
- 1 evőkanál Ras el Hanout vagy Harissa paszta
- 1 evőkanál sűrített paradicsom
- 1 konzerv héjazott egész vagy aprított paradicsom
- 1 fahéjrúd
- 1 babérlevél
- 1 konzerv vegyes bab
- 100g baby spenótlevél
- Só&bors
- Tálaláshoz: Citromlé és apróra vágott koriander vagy zöldpetrezselyem levél
Elkészítés
- A hagymát és a fokhagymát felaprítjuk. Meghámozzuk és kockára vágjuk a sütőtököt és a sárgarépát. Felszeleteljük a pirospaprikát.
- 2 evőkanál olívaolajat egy nagy lábasban felmelegítünk, majd a hagymát és a fokhagymát 5 percig puhítjuk. Hozzáadjuk az apróra vágott sütőtököt, paprikát és sárgarépát. Lefedjük, majd lassú tűzön 10 percig pároljuk.
- Hozzáadjuk az őrölt fűszereket, keverjük egy percig, majd belekeverjük a pasztákat.
- Ráöntjük a konzerv paradicsomot és adunk hozzá annyi vizet, hogy ellepje a zöldségeket. Fűszerezzük sóval és borssal, hozzáadjuk a fahéjat és a babérlevelet, majd felforraljuk.
- Lefedjük a lábast és kb 20-30 percig rotyogtatjuk alacsony lángon.
- Amikor a zöldségek megpuhultak, leöblítjük a babot és a zöldségekhez adjuk.
- További tíz percig főzzük, majd belekeverjük a spenótot, és lefedjük. 2 perc múlva kikapcsoljuk a tűzhelyt, és néhány percig pihentetjük.
- A fahéjat és a babérlevelet eltávolítjuk. Citromlét csavarunk rá, elkeverjük.
- Melegen tálaljuk, friss fűszernövényekkel megszórjuk.
Kapcsolatos cikkek