Akár egy hétvégi ebédre vagy húsvétra szeretnénk készíteni valami különlegest, de egyszerűt, ez a lassan főtt marokkói báránycsülök minden elvárást kipipál. Fűszeres, de nem túl pikáns, gluténmentes, tejmentes és alacsony szénhidráttartalmú is, így a legtöbb étrendbe passzol. Bár három óráig tart a főzése, valójában magától elkészül a sütőben, egy lábasra van szükség, tehát nem kell vele sokat macerálni. Tálaljuk kuszkusszal, rizzsel és/vagy ropogás salátával, mint pl a marakkói zöldsaláta.
Hozzávalók
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 nagy vagy 4 kisebb báránycsülök
- 1 hagyma
- 2 fokhagyma gerezd
- 2 cm gyömbér
- 1 chili
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 1 teáskanál őrölt koriander
- 1 teáskanál paprika
- ¼ teáskanál kurkuma por (vagy sáfrány)
- 1 evőkanál sűrített paradicsom
- 1 konzerv hámozott egész paradicsom
- 1 nagy sárgarépa
- 1 csillag ánizs
- 1 db fahéjrúd
- 500ml bárány / csirke alapleves
- 1 konzerv csicseriborsó, lecsepegtetve
- 100g aszalt sárgabarack
Tálaláshoz:
- 1 kis csomag koriander vagy zöldpetrezselyem levél, apróra vágva
- 50g mandulapehely
Elkészítés
- Az olajat egy nagy, sütőben használható, lábasban felhevítjük, majd megbarnítjuk a bárányt.
- Közben vékonyan felszeleteljük a hagymát, és apróra vágjuk a fokhagymát, gyömbért és a chilit.
- Amikor a bárány színe minden oldalon kivilágosodott, áthelyezzük egy tányérra.
- A sütőt 160C fokra előmelegítjük.
- Az apróra vágott zöldségeket az olajhoz adjuk, lassan 5-8 percig dinszteljük, majd hozzáadjuk a fűszerporokat és a sűrített paradicsomot. Egy percig keverjük, majd hozzáadjuk a konzerv paradicsomot. Egy fakanállal összetördeljük a paradicsomokat, majd az alaplevessel felöntjük. Beletesszük a fahéjat és a csillagánizst, majd a sárgarépát (egészben) a lábas közepébe helyezzük.
- Forráspontig melegítjük, majd a bárány csülköt a sárgarépa mellé tesszük.
- Az edényt lefedjük, és a sütő közepén 2 órán át sütjük.
- A lábast kivesszük a sütőből. Hozzáadjuk a csicseriborsót, és az apróra vágott aszalt barackokat. Ezeket jól elkeverjük mártással a bárány csülök körül.
- További 30-45 percig sütjük.
- Száraz serpenyőben kissé megpirítjuk a mandulapehelyeket, félretesszük.
- Finoman felaprítunk egy kis csokor koriander vagy zöldpetrezselyem levelet.
- Amikor a báránycsülök omlósra sült (azaz a hús könnyen leválik a csontról) , áttesszük egy tálaló edénybe és köréje kanalazzuk a csicseriborsós mártást. A tetejére szórjuk az apróra vágott zöldfűszert és mandulapelyhet, majd tálaljuk.
Kapcsolatos cikkek