Hagyományosan az újévet sertéshússal és lencsével köszöntjük, ami a babona szerint szerencsét hoz. Ez az olasz szalonnás lencseleves édesburgonyával kiegészítve egy kiadós és egészségesebb verzió. A levest elkészíthetjük kakukkfűvel, szárított oregánóval vagy majoránnával is – én inkább a rozmaringot kedvelem ehhez a recepthez. Tálaljuk friss péksüteménnyel.
Hozzávalók
- 1 teáskanál olívaolaj
- 1 hagyma
- 2 szál angol zellerszár
- 5 dkg pancetta vagy
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál apróra vágott rozmaring (vagy egyéb fűszernövény – lásd a bevezetőt)
- 2 közepes édesburgonya
- 1 sárgarépa
- 1L csirke alapleves
- 20 dkg zöld lencse, leöblítve és lecsepegtetve
- 20 dkg kockára vágott paradicsom (vagy 1 konzerv)
- 20 dkg kelkáposzta
Tálaláshoz:
Kevés almaecet vagy tejföl, apróra vágott zöldpetrezselyem
Elkészítés
- A hagymát, fokhagymát és a zellerszárakat finomra vágjuk.
- A sárgarépát és az édesburgonyát meghámozzuk és felkockázzuk.
- Az olajat egy nagy lábasban, közepes lángon felhevítjük. A hagymát, a zellert, rozmaringot, pancettát és a fokhagymát 10 percig kevergetve puhára főzzük. Hozzáadjuk az édesburgonya és a sárgarépa darabokat.
- Pár percig keverjük, majd hozzáadjuk az alaplevest, lencsét és az apróra vágott paradicsomot.
- Felforraljuk, majd alacsony hőfokon 20-25 percig főzzük, vagy amíg a zöldségek megpuhulnak. Hozzáadjuk a kelkáposztát és további 5 percig főzzük fedő alatt.
- A levest tálakba töltjük, és egy kiskanál ecettel vagy tejföllel, és apróra vágott petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu