A magyar paprikás krumpli kolbásszal készül. A mediterrán verziókat zöldségekkel és/vagy tenger gyümölcseivel egészítik ki, különösen a spanyol konyhában. A következő paprikás krumpli babbal egy vegán verzió, így a kolbász elmarad, de a végén nagyon egyszerűen gazdagíthatjuk hallal vagy tengeri herkentyűkkel azok számára, akik nem vegán életmódot követnek.
Hozzávalók
- 1 ek olaj
- 1 vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 50 dkg burgonya
- 2 tk piros paprika (csemege)
- 2 dl zöldség alapleves
- 1 konzerv aprított paradicsom (40 dkg)
- 1 konzerv fehér lapos karósbab
- Fél citrom leve
- 2 ek aprított zöldpetrezselyem
Elkészítés
- A burgonyát megpucoljuk, 3 centis kockákra vágjuk.
- A hagymát, fokhagymát felaprítjuk.
- Egy nehézaljú lábasban az olajat felforrósítjuk, ebben a hagymát megpuhítjuk, majd hozzáadjuk a fokhagymát, egy percig kevergetjük.
- Megszórjuk a paprikával, hozzáadjuk a krumpli darabokat, két percig kevergetjük.
- Felöntjük az alaplével és paradicsom konzervvel.
- Felforraljuk, majd alacsony hőfokra állítva 15 percig főzzük.
- Hozzáadjuk a lecsurgatott babot, elkeverjük, 5 percig főzzük tovább.
- Lekapcsoljuk a tűzhelyt. A babos krumpliba keverjük a citrom levét és a felaprított zöldpetrezselymet. Elkeverjük.
- Megkóstoljuk, ízlés szerint sózzuk, borozzuk.
Tippek
- Tálaljuk főételként friss kenyérrel, zsemlével – ideális vegán, vegetáriánus étrendekbe.
- Köretként remekül passzol sült vagy grillezett húsok, halak mellé – pl kiváló steak kísérőjeként.
- Az utolsó öt percben (vagy a másnapi maradékhoz) adhatunk hozzá tengeri herkentyűket (pl garnéla, kalamári) vagy kis kockákra vágott halfilét – szuper és kiadós egytálételt kapunk!
- Lapos karósbab helyett alkalmazhatunk egyéb fehér babot is – pl kiváló lehet a vajbab.
- Természetesen elkészíthető előfőzött babbal is.
- A paprikás krumpli babbal szuper egyszerű, változatosan és többszörösen felhasználható étel, ideális rohanós hétköznapokra. A magyar verziónál egészségesebb is.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu