Ez a paprikás bárányragu babbal a magyar hagyományos birkapörköltre alapszik, kissé kiegészítve zöldségekkel – így laktatóbb és egészségesebb is. Tálaljuk galuskával vagy krumplipürével vagy egyszerűen kenyérrel (és természetesen savanyú uborkával)!
Hozzávalók
- 50 dkg kockára vágott báránylapocka
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál magyar fűszerpaprika
- 1 piros chili paprika (elhagyható)
- 1 zöldpaprika
- 1 evőkanál sűrített paradicsom
- 1 közepes friss paradicsom, apróra vágva
- 1 kis pohár vörösbor (elhagyható)
- kb 5 dl bárány vagy csirke alapleves
- 1 db babérlevél
- 2 dbközepes sárgarépa
- 1 konzerv fehér vagy barna bab
- 15 dkg bébi spenót
Elkészítés
- A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk.
- Egy nagy lábasban felhevítünk egy evőkanál növényi olajat, és pár percig a kockára vágott bárányhúst világosra sütjük, majd egy tányérra kiszedjük.
- Kevés olajat öntünk a lábasba, és puhára dinszteljük a hagymát és a fokhagymát. Visszatesszük a bárányhúst, hozzáadjuk a fűszereket és a sűrített paradicsomot.
- Hozzáadjuk a sárgarépát (félbevágva), a zöldpaprikát, a chilit és az apróra vágott paradicsomot. Felöntjük az alaplevessel és a borral, majd sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a babérlevelet.
- Felforraljuk, majd lefedve, alacsony hőfokon kb egy órán át főzzük.
- Amikor a bárány és a zöldségek megpuhultak, a mártás sűrű és selymes, akkor kész van. Eldobjuk a paprikát és a babérlevelet.
- Hozzáadjuk a lecsepegtetett babot, és egy-két percig főzzük, hogy átmelegedjen.
- Belekeverjük a spenótot, lefedjük, lekapcsoljuk a tűzhelyt és 5 percig pihentetjük, amíg a spenót megfonnyad a gőzben.
- Melegen tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu