A vegán étrend egyik legnagyobb kihívása a legtöbb édességről való lemondás, hiszen szinte mindenben van valami állati eredetű alapanyag. Azonban nagyon sok süteményt és desszertet vegánná lehet varázsolni – nem mindegyiket, de választék van bőven. Vegán sütemények készítése házilag is elvégezhető, és jóval egészségesebb mint a bolti termékek többsége.
Alapanyagok vegán süteményekhez
A következő állati eredetű alapanyagokat lehet helyettesíteni a következőkkel:
- Tej – a legtöbb növényi alapú tej alkalmas sütéshez. Kimondottan jó a zabtej és rizstej, amelyeknek semleges ízük van. A mandulatej és mogyorótej diós-mogyorós sütikhez passzol, míg a kókusztej remek egzotikus vagy ázsiai sütikbe.
- Vaj – tejmentes margarin minden boltban kapható, több verzióban. Van puha, kemény, hidegen sajtolt stb. Sok sütihez alkalmaztunk kókusz-zsírt, mandula- vagy dió-vajat is. Sok recepthez jó az olaj is, ami lehet napraforgó, repce, mogyoró vagy dió olaj.
- Tejszín – szójából, rizsből és zabból készülnek krémek. Bár ezeket nem lehet habbá verni, de krémek, bevonatok, töltelékek, gyümölcshabok készítéshez kiválóak.
- Tejföl – hamis tejfölt készíthetünk növényi alapú tejszín és citrom vagy ecet keverékével.
- Krémtúró – növényi alapú krémtúró kapható szójából, kókusztejből vagy kesudióból előállítva. Ezek ideálisak trifle, tiramisu vagy vegán sajttorta készítéséhez, továbbá töltelékekhez, tortabevonatokhoz, mázakhoz.
- Tojás – lehet kapni vegán tojásport, ami kiváló puffancsok, kevert tésztás süteményekhez. A vegán sütés slágere azonban a lentojás, ami nagyon jó összekötő elem torta tésztákban (még palacsinta, gofri sütéshez is ideális). Lentojás recept>>
- Tojáshab – tojásfehérje helyettesíthető aquafaba-val, amely a csicseriborsó főzőlevéből felvert hab. Ez alkalmas piskótaszerű sütemények készítéhez, de nem jó pl madártejhez vagy habcsók készítéséhez (a piskóta sem lesz igazán laza állagú, továbbá csicseriborsó ízt kap, így vigyázni kell vele).
- Méz – agave szirup, datolyaszirup, juharszirup, cukornád melasz, rizs szirup remekül helyettesítik a mézet.
- Csokoládé – a több mint 70%- os kakaótartalmú csokoládé általában nem tartalmaz tejterméket, a legtöbb kakaópor sem. Delikben lehet kapni szójababból készült fehércsokit is – ennek a cukortartalma azonban nagyon magas. Csokiból természetesen rengeteg sütemény készíthető, az étcsoki kimondottan alkalmas vegán brownies készítéséhez.
További információ vegán alapanyagokról:
Vegán Édességek
Egészséges vegán édességek
- Vegán zabkása fügével és dióval
- Vaníliás zabkása fahéjas almával
- Őszi vegán zabkása
- Gránátalmás zabkása
- Vegán mangós zabkása
- Vegán zabpehely gofri mandulával
- Zabpehely szelet
- Banános zabkeksz
- Ananászos müzliszelet
- Répás zabpehely szelet
- Lekváros müzliszelet
- Vegán mandulás palacsinta
- Vegán és glutenmentes gofri
- Málnás leveles tészta lepény
- Mandulás zabpehely szelet eperrel
- Diós zabpehely keksz fügével
- Málnás zabpehely keksz
- Juharszirupban sült füge dióval
Vegán aprósütemények
- Diós golyók
- Áfonyás-narancsos keksz
- Tönköly keksz
- Mogyorós tallér
- Zabpehely alap keksz
- Amaretti keksz
- Banános tallér
- Diós darabok
- Narancsos pogácsa
- Citromos pogácsa
- Fügés panforte
- Anzac keksz
- Barackos zabpehely keksz
- Kínai újévi mandulás puszedli
- Skót citromos „vajas” keksz
- Vegán almás-diós zabpelyhes keksz
- Vegán almás-gyömbéres zapehely tallér
- Vegán kókuszos zabpehely keksz
- Almás-áfonyás zabhely keksz
- Kakaós csavart rudak
- Vegán, gluténmentes zabpehely pogácsa
- Karácsonyi csavart rudak
- Karácsonyi gesztenyés pogácsa
- Narancsos-mandulás zabpehely tallér (vegán és gluténmentes)
- Aszalt szilvás, diós zabpehely szelet
- Vegán almás zabpehely muffin
- Egyszerű fahéjas cruffin
- Csokis-cseresznyés cruffin
- Narancsos omlós keksz
- Vegán és gluténmentes vaníliás pogácsa
- Almás-szedres tekercs
- Diós zabpehely keksz fügével
- Diós-datolyás zabpehely szelet
- Gesztenyés zabpehely szelet
- Málnás-mandulás zabpehely szelet
- Vegán karácsonyi pite
- Gesztenyés zabpehely keksz
- Meggyes-mandulás csiga
- Mini almás pite
- Görög keksz
- Szederlekváros zabpehely szelet
- Almás-fahéjas leveles tészta csiga
- Almás-szedres zabpehely szelet
Vegán sós aprósütemények
- Vegán sütőtökös keksz
- Pestós csiga
- Gluténmentes citromos pogácsa
- Gluténmentes és vegán spenótos pogácsa
Vegán Sütemények (torták, lepények, püspökkenyér)
- Egyszerű gyümölcstorta
- Vegán kókuszos banánkenyér
- Vegán gluténmentes banánkenyér dióval
- Vegán, gluténmentes répatorta
- Cseresznyés lepény
- Almás rétes
- Mandulás vegán és gluténmentes banánkenyér
- Vegán karácsonyi banánkenyér
- Vegán csokis-mandulás banánkenyér
- Vegán fordított vérnarancs torta
- Egyszerű almás pite
- Karácsonyi meggyes rétes
- Vegán banánkenyér almával és dióval
- Bodzás-mandulás zabpehely süti
- Epres leveles tészta lepény
Desszertek
- Mangós kókuszkrém
- Juharszirupos grillezett ananász
- Narancsos füge pisztáciával
- Narancsos quinoa mazsolával
- Mézes füge mandulával
- Sült szilva kompót
- Morzsa (crumble) receptek
- Jégkása
- Tejmentes tiramisu
- Málnás-mandulás morzsa
- Bogyós gyümölcsös palacsinta kehely
- Vegán mandulás palacsinta naranccsal
- Mandarinos sült füge
- Vegán gyömbéres gofri körtével
- Almás-szedres zabkása kehely