A zabkása az egyik legegységesebb reggeli, de az alapreceptet (különösen a hagyományos skót verziót) hamar meg lehet unni. Azonban nagyon könnyen fantasztikussá lehet varázsolni gyümölcsökkel, magvakkal, joghurttal vagy kompóttal. Ez a mangós-zöldcitromos zabkása vegán, gluténmentes, egészséges és nagyon finom. A zöldcitromos, mangós kompót előre elkészíthető, bár a főzése csupán 5 perc.
Hozzávalók
- 5 dkg nagyszemű zabkása (gluténmentes, ha szükséges)
- 3.5 dl zabtej
- 1 zöldcitrom reszelt héja
A kompóthoz:
- 1 mangó
- 1 zöldcitrom reszelt héja és leve
- 1 teáskanál muscovado cukor
- 2 evőkanál juhar vagy agavé szirup
- 1 maracuja (opcionális)
- 1 teáskanál chia mag
Elkészítés
- A zabkását a tejjel és reszelt zöldcitrom héjjal egy lábasban, közepes hőfokon felforraljuk, majd alacsony láng felett 10 percig főzzük. Amikor krémes, lekapcsoljuk tűzhelyt, megkeverjük, lefedjük, és 5 percig pihentetjük.
- Közben meghámozzuk a mangót, és a húsát 1 cm-es kockákra vágjuk. Ezeket egy kis lábasba szórjuk, hozzáadjuk a zöldcitrom héját és levét, valamint a cukrot. Kb 5 percig szirupossá főzzük, hozzáadva némi juhar/agave szirupot, hogy egy kicsit karamellizálódjon.
- Kikaparjuk a maracuja húsát és magvait, ezeket a kompóthoz adjuk (opcionális).
- Amikor a mangó kissé puha és ragacsos, lekapcsoljuk a tűzhelyt és fedő alatt pihentetjük.
- A zabkását tálaljuk, majd a tetejére kanalazzuk a mangós kompótot, a sziruppal együtt. Ha szükséges, meglocsoljuk kevés agávé/ juharsziruppal.
- Chia magokkal megszórjuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu