A pogácsában általában nincsen tojás, és növényi-alapú margarinnal is elkészíthető, így ideális nassolnivaló vegán étrendet követők számára. Gluténmentes pogácsát kicsit nehezebb készíteni, ugyanis általában frissen könnyen morzsálódik, másnapra pedig megkeményedik. A zabpehely és növényi joghurt kombinációja azonban segít a megfelelő állag kialakításában. Ez a vegán és gluténmentes zabpehely pogácsa mazsolával kiegészítve puha és finom lett – ízlés szerint lehet adni hozzá még cukrot vagy fűszereket (például fahéjat), narancshéjat stb.
Hozzávalók
- 1 csésze gluténmentes liszt
- 1 csésze zabpehely (gluténmentes)
- 1 tk sütőpor
- 1 tk xantángumi
- 3 evőkanál puha barna cukor
- 1 Csipet só
- 7.5 dkg növényi-alapú puha margarin, kockára vágva
- 10 dkg zabjoghurt vagy tejszín
- ½ csésze mazsola
- ½ citrom reszelt héja (opcionális)
Elkészítés
- A lisztet és a zabpelyhet egy tálban összekeverjük, majd hozzáadjuk a sót, a sütőport, a Xantham -gumit és a cukrot.
- A margarin kockákat hozzáadjuk, és az ujjunkkal elmorzsáljuk.
- Amikor a keverék zsemlemorzsához hasonlít, hozzáadjuk a joghurtot, és óvatosan összekeverjük egy spatulával. Ha szükséges, adjunk hozzá még lisztet vagy joghurtot.
- Amikor puha tésztát kapunk, beleforgatjuk a mazsolát és a citromhéjat, majd a tésztát egy gömb alakká formázzuk, majd folpackba csomagolva a hűtőben pihentetjük kb egy órát.
- A sütőt 180 ° C -ra előmelegítjük.
- A tésztát két nagy darab sütőpapír között 3 cm vastagra kinyújtjuk, majd pogácsákat szaggatunk belőle egy kis pohárral.
- A pogácsákat egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, majd kb 20 percig világosbarnára sütjük a sütő közepén.
- A pogácsákat egy rácson hűlni hagyjuk és langyosan vagy szobahőmérsékleten tálaljuk.
Kapcsolatos receptek