
Az Amaretti keksz alapreceptjét érdemes megjegyezni, mert fantasztikus csemege szinte minden ünnep alatt, vendégek várására, évfordulók (szülinapok, névnapok, Valentin nap, Anyák napja stb) ünneplésére – de akár ajándékba is lehet adni. Továbbá nem csupán pezsgő vagy kávé mellé passzol, de fel lehet használni gyümölcshabok, trifle, fagylaltkehely, sajttorta és egyéb desszertek készítéshez is. Ez az Amaretti kesz recept egy igazi, autentikus verzió, amely az egyik olasz barátnőm anyukájának a régi, családi receptje. Továbbá glutén- és tejmentes – azonban tojást tartalmaz, így nem vegán!
Hozzávalók
- 4 tojásfehérje
- 35 dkg kristálycukor
- 35 dkg őrölt mandula
- 30ml Amaretto likőr
Elkészítés
- A sütőt 170C fokra előmelegítjük. Két nagy tepsit sütőpapírral kibélelünk.
- A tojásfehérjét egy nagy keverőtálban keményre verjük. Óvatosan beleforgatjuk a cukrot és a mandulát. Hozzáadjuk az Amarettót, és sima tésztává keverjük.
- Egy teáskanállal a kibélelt tepsikbe kis halmokat szaggatunk, kb 2 cm-re egymástól.
- A sütő közepén 10-15 percig világosbarnára sütjük.
- A kekszeket hűlni hagyjuk, majd megforgatjuk porcukorban (opcionális).
- Légmentes dobozban tároljuk.
Jó tudni: a tökéletes Amaretti keksz kívülről kemény és érdes (azaz nem sima a felülete, mint sok magyarosított receptben!); belül az állaga tömény és kissé ragacsos – ezért néhány napig ajánlatos egy légmentes dobozban tárolni. De ha a puhább és lazább állagú verziót kedveljük, akkor tálaljuk frissen sütve!
Verziók
- Citromos Amaretti keksz
- Narancsos Amaretti keksz
Az amaretti kesz felhasználható a következő desszertekhez:
- Gyümölcshabok
- Trifle
- Fagylalt kelyhek
- Desszert krémek
- Tiramisu
- Vaníliakrémek
- Túrótorta és sajttorta alapként
Kapcsolatos cikkek
- Egyszerű kekszek
- Karácsonyi kekszek
- Gluténmentes sütemények
