A banános zabkesz egy nagyon egészséges skót sütemény, kicsit a müzliszelethez hasonlít, de kerek formában. A kekszben nincs tojás, zsiradék, liszt, cukor, tej, mégis nagyon finom és omlós. Én minden héten szoktam készíteni két-három adagot délutáni uzsonnára.
Hozzávalók:
- 2 nagy érett banán
- Kb 1 csésze nagyszemű zabpehely (gluténmentes a legjobb)
- 1 evőkanál kakaópor
Így készítem el:
- A sütőt 180C fokra előmelegítem.
- A banánt a kakóporral együtt összetöröm egy villával vagy mixerrel pürézem. Hozzáadok egy csésze zabpelyhet, és fakanállal összekeverem. A keverék ne legyen túl laza, de túl tömény sem – álljon össze jól.
- Egy tepsit kibélelek sütőpapírral.
- Egy evőkanálnyi masszát a tenyerembe teszek, ebből gombócot formálok, majd kissé laposra nyomom.
- A tepsibe teszem a korongokat.
- Kb. 15 percig szép barnára sütöm, majd egy rácson hűlni hagyom a kekszeket.
- Légmentes dobozban tárolom őket.
Tippek
Kakaó helyett lehet használni fahéjat vagy mézeskalács fűszerkeveréket. Én néha szoktam vanília eszenciát-pasztát is adni a masszához. A fenti alap receptet ki lehet egészíteni ezek egyikével vagy kombinációival:
- 1 kanál kókuszreszelék
- 2 kanál aprított dió vagy mag
- 2 kanál szárított gyümölcs (mazsola, sárgabarack, áfonya, cseresznye és így tovább)
- 1 reszelt alma
- 1 marék friss áfonya
- 1 narancs vagy citrom reszelt héja
Kapcsolatos receptek