A cruffin a croissant és a muffin fúziója. Nagyon könnyen elkészíthető leveles tésztából, ami lehet gluténmentes is. Ha tejmentes termékeket alklamzunk, akkor egy finom vegán süteményt kapunk! Ez az egyszerű fahéjas cruffin ideális a téli ünnepek (karácsony, farsang) alatt, tea-kávé mellé.
Hozzávalók
- 1 csomag készre nyújzott leveles tészta vagy croissant tészta
- 5 dkg vaj vagy növényi alapű margarin, olvasztva
- 6 evőkanál muscovado vagy kristály cukor
- 2 evőkanál őrölt fahéj
Elkészítés
- A sütőt 180°C-ra előmelegítjük. Egy muffinsütő forma 6 mélyedését megkenjük vajjal vagy margarinnal.
- Egy kis tálban összekeverjük a cukrot és a fahéjat.
- Kitekerjük a tésztát és megkenjük az olvasztott vajjal. A fahéjas cukor kétharmadát rászórjuk, majd szorosan, a hosszabb oldala mentén, feltekerjük hosszú, szalámi formára. Ezt 3 egyforma méretű hasábra vágjuk.
- Mindegyiket hosszában 2 szeletre vágjuk, így 6 vékony csíkot kapunk.
- A kezünkbe veszünk egy csíkot, majd (lehetőleg) a félbevágott felülettel kifelé fordítva, egy csomót formálunk belőle. Ezt megismételjük a többi csíkkal.
- Mindegyiket a kivajazott muffinsütő formába tesszük.
- A sütő közepén 20-25 percig szép aranybarnára sütjük őket.
- A formát kivesszük a sütőből, és egy kanál segítségével egy rácsra áttesszük a süteményeket.
- Még melegen megkenjük őket a maradék vajjal, és megforgatjuk a fahéjas cukorban.
- Hagyjuk kihűlni.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu