Ez a vegán és gluténmentes gofri recept ízlés szerint módosítható. Például sós verzióhoz adjunk egy csipetnyi sót és mákot, vagy őrölt diót, citromhéjat, vegán pestót, sűrített paradicsomot, reszelt cukkinit stb. Ez ideális szendvics, vagy parti falat alapja lehet. Az édes verzióhoz adjunk egy evőkanál cukrot, mézet vagy juharszirupot és/vagy narancs reszelt héját és kicsavart levét, vagy kakaóport, vanília pasztát, gyümölcspürét stb. A képen látható sós variáció reszelt citromhéjat és citromlevet tartalmaz, amely ideális tavaszi nassolnivaló.
Hozzávalók
- 1 csésze zabpehely (gluténmentes)
- 1 csésze barna rizs liszt
- 2 teáskanál sütőpor
- 2 evőkanál frissen őrölt lenmag
- 1 csésze zabkrém (vagy szójajrém)
- 1 csésze zabtej (vagy más növényi alapú tej)
- 2 evőkanál növényi olaj
- opcionális extrák, ízlés szrint
Elkészítés
- A zabkrémet, tejet a lenmaggal egy kis tálban elkeverjük. Pihentetjük.
- A zabpelyheket egy aprítógépben finom szemcsésre daráljuk, majd egy nagy tálba töltjük. Hozzáadjuk a rizslisztet és a sütőport. Összekeverjük, majd beleöntjük a tejkeveréket. Jól összekeverjük, és pihenni hagyjuk kb. 30 percig (minimum 15 percig).
- A gofrisütőt bekapcsoljuk. Az olajat a tésztába keverjük. Ha a tészta túl sűrű, adunk hozzá egy kis tejet (a tészta legyen önthető, de sűrűbb, mint a normál palacsintatészta).
- A tésztával a gofrisütő alsó sütőlapját megtöltjük, egyenletesen elosztva. Lezárjuk, majd kb 5 percig világos barnára sütjük a gofrit. Egy tányérra kiszedjük, és megismételjük a sütést a maradék masszával. A sütő típusától függően körülbelül 4-6 gofrira elég a tészta.
- Tálaljuk melegen kompóttal vagy öntettel.
- Vagy szeleteljük fel a gofrit, és alkalmazzuk falatok alapjaként. Kenyér helyett is jó levesek, egytálételek mellé.
Kapcsolatos receptek
- Gofri receptek
- Egészséges sütemények
- Vegán receptek
- Gluténmentes édességek
- Parti falatok
- Zabpehely receptek