A brownie (többes számban brownies) az egyik legnépszerűbb sütemény a világon. Éppen ezért több ezer brownies recept létezik. Bár az alaptészta csupán vaj, cukor, csokoládé, tojás és liszt keveréke, az arányok változtatásával különböző állagú süteményt kapunk. Íme néhány tipp, amit sok-sok finom brownie recept követ.
Brownies eredete
A brownie egy modern amerikai sütemény, pontos eredete nem ismert, bár legendák fűződnek hozzá. Valószínűleg New England-ból származik, pontosabban Bostonból, ahol egy cukrász véletlenül olvasztott csokoládét adott egy keksz tésztájához. Egy másik történet szerint egy szakács tortát sütött volna, de nem volt elegendő liszt, míg a harmadik legenda szerint egy háziasszony Bangorban kifelejtette a sütőport a csokis tortájából, amit nem dobott ki, hanem kockákra szeletelve tálalt. Mindenesetre az első igazi receptet 1906-ban publikálták. Azóta a brownie nem csupán az amerikaiak kedvenc süteménye, hanem világszerte is nagyon közkedveltté vált. A nevét egyértelműen a színe után kapta.
Brownie típusok
Az alaptészta nagyon egyszerű, csupán vaj, cukor, csokoládé, tojás és liszt keveréke. Az alapanyagok arányának megfelelően három típusú brownie létezik, plusz a modern lisztmentes és vegán változatok.
- Tömény (fudgy) brownie – sokak szerint ez az igazi brownie, amelyben nagyon kevés a liszt, és sütőpor nélkül készül. Továbbá a vajat és a cukrot nem krémessé keverjük, hanem megolvasztjuk, így kissé ragadós lesz a végeredmény. Általában keserű csokoládéval készül, így elég sok cukorra van szükség az édesítéshez.
- Piskótás brownie – kevesebb vajjal és több liszttel készül, mint a fudgy brownie, és adunk hozzá kevés sütőport. A vajat a cukorral habossá verjük, majd hozzáadjuk az olvasztott csokoládét. Némely recept még tejet is alkalmaz, így a sütemény kimondottan könnyű, lágy, azaz piskótaszerűvé válik.
- Gazdag brownie – ez a típus is kiadós, általában több tojással készül és kétféle típusú csokoládéval, plusz kakaóporral. Az eredmény egy dús, tömény sütemény.
- Lisztmentes brownie – ebben a variációban a liszt teljesen elmarad, helyette darált diót, mandulát alkalmazunk. Ezt a változatot diétázok (pl low-carb) és lisztérzékenyek is fogyaszthatják.
- Vegán brownie – ez a verzió teljesen növényi alapú, tojás helyett magvak és diók biztosítják a sütemény állagát.
Egészség
Bár a csokoládé a szuperételek egyik új sztárja, a brownie nem a legegészségesebb sütemények egyike, így csakis néha-néha fogyasszuk, pl speciális alkalmakon. Manapság már léteznek diétásabb változatok is, a búzalisztet lehet helyettesíteni egészségesebb gabonákkal – pl hajdina, barnarizsliszt, tömkölybúza stb. A vajat és cukrot is lehet redukálni vagy helyettesíteni más alapanyagokkal. Az alábbi brownies receptek között lehet találni néhány ilyen receptet, amelyek ugyanolyan finomak!
Sütés, tálalás, tárolás tippek
- A browniet nem szabad túlsütni. Ebben eltér az általános sütemények sütésétől, ugyanis akkor jó, amikor a tészta még egy kicsit ráragad a beleszúrt pálcikára, hústűre.
- A browniet könnyebb felszeletelni, ha sütés után a kihűlt tepsit néhány percre a fagyasztóba tesszük. Utána egy éles kést mossunk le forró vízzel, töröljük el, és „fűrészeljük” fel a süteményt!
- Sok cukrász redukálja a brownie sütési idejét, majd a forró tepsit egyből jéghideg vízbe teszik. Ezáltal a brownie szeletek ropogósak lesznek kívül, ugyanakkor omlósak maradnak középen.
- A brownie szeleteket tálaljuk hidegen vagy langyosan – ideális teázás, kávézás mellé.
- A brownie önmagában is nagyon finom, de díszíthetjük krémmel, lekvárral, cukormázzal, csokimázzal, vagy megszórhatjuk porcukorral, kakaóval is. Desszertté varázsolhatjuk vaníliamártással, csokiszósszal vagy egy-két gombóc fagylalttal.
- A brownie dobozban tárolva, hűvös helyen kb 3-5 napig eláll, hűtőszekrényben kb 1 hétig. Ha a recept valami tejterméket is alkalmaz, akkor természetesen csakis hűtőszekrényben tároljuk!
Brownies receptek
Az alábbi brownie recept gyűjteményünk csakis olyan sütiket tartalmaz, amiket kipróbáltunk és tuti finomnak tartunk. A listát folyamatosan bővítjük.
- Diós brownies
- Gluténmentes brownies
- Aszalt szilvás brownies
- Céklás brownies
- Almás brownie
- Márványos brownie
- Mogyorós brownies
- Mandulás brownie
- Gesztenyés brownie
- Chilis brownie
- Dupla csokis brownie
- Cseresznyés márványos brownie
- Cseresznyés brownie
- Karácsonyi brownies
- Narancsos-diós brownies
- Narancsos-áfonyás lisztmentes brownie
- Szellem brownie (Halloween-ra)
- Gluténmentes diós-kávés brownie
- Barnasörös-narancsos brownie
Kapcsolatos cikkek