A cruffin egy leveles tésztából készült sütemény, amit muffinformában sütünk – tehát a croissant és muffin fúziója. tnek. Ez a csokis-cseresznyés cruffin ideális évfordulókra, anyák napjára vagy Valentin napra. Vegán és tejmentes változathoz használhatunk megfelelő csokoládét és alaptésztát.
Hozzávalók
- 1 csomag készre nyújtott leveles tészta
- 10 dkg kiváló minőségű étcsokoládé (azaz minimum 75%-os), olvasztva
- 6 evőkanál cukor
- ½ teáskanál vanília esszencia
- 10 dkg aszalt cseresznye 2 ek meggylikőrben vagy narancslében beáztatva
Elkészítés
- A csokoládét egy üvegtálban, forrásban lévő víz felett, megolvasztjuk. Hozzáadjuk a cukrot és a vaníliát, és addig keverjük, amíg elolvad. Hűlni hagyjuk. Adhatunk hozzá kevés (növényi tejet), ha túl sűrű – kenhetőnek kell lennie.
- A sütőt 180°C-ra előmelegítjük. Egy muffinsütő mélyedéseit vékonyan kikenünk vajjal vagy margarinnal.
- A tésztát kiterítjük, és megkenjük a csokoládészósszal. A tetejére szórjuk a lecsepegtetett cseresznyéket, majd szorosan (a hosszú oldal mentén) egy szalámi formába feltekerjük. Ezt 2 egyforma méretű hasábra vágjuk.
- Mindkét hasábot hosszában 2 darabra, majd keresztbe vágjuk, így 8 vékony csíkot kapunk.
- A kezünkbe veszünk egy darabot, kicsit megnyújtjuk, hogy könnyen csomót tudjunk belőle formálni. Minden csíkból egy csomót készítünk, amiket a kivajazott muffisütőbe helyezünk úgy, hogy a vágott, réteges oldala látható legyen. (A cseresznyéket érdemes belenyomkodni a tészta közé – különben megéghetnek)
- A sütő közepén, 20-25 perc alatt, szép aranybarnára sütjük őket.
- Kivesszük a formát a sütőből, és egy kanál segítségével kiszedjük a süteményeket egy rácsra és hagyjuk teljesen kihűlni.
- Porcukorral meghintve tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu