Ez a vegán karácsonyi banánkenyér angol aszalt gyümölcs lekvárral készül – ideális reggelire vagy délutáni teázáshoz az ünnepek alatt. Ajándékként is kiváló. Gluténmentes liszttel is elkészíthető.
Hozzávalók
- 3 érett banán
- 1 csésze kókusztej
- 1 evőkanál őrölt lenmag
- 1 tk mixed spice
- 1 tk őrölt fahéj
- ½ csésze vegyes kandírozott citrus héj
- 1 csésze karácsonyi aszalt gyümölcs lekvár (mincemeat)
- 1 tk vanília esszencia
- ½ csésze olvasztott margarin vagy kókuszolaj
- 2 evőkanál juharszirup
- 2 csésze liszt (szükség esetén gluténmentes)
- 1 tk szódabikarbóna
- ½ csésze apróra vágott gesztenye (sült vagy főtt)
- Porcukor vagy cukormáz
Elkészítés
- A kókusztejet összekeverjük a lenmaggal. Félretesszük.
- A sütőt előmelegítjük 160°C-ra. Egy kenyérformát sütőpapírral vagy papírkosárral kibélelünk.
- A banánt villával pépesre törjük, majd hozzáadjuk a fűszereket, az aszalt gyümölcs keveréket és a citrus héjat. Belekeverjük a vaníliát, juharszirupot és az olajat.
- Hozzáadjuk a lisztet és a szódabikarbónát. Jól összekeverjük, majd hozzáöntjük a tej felét. Óvatosan összekeverjük, és fokozatosan adagoljuk hozzá a maradékot – annyit, hogy egy sűrű tésztát kapjunk. Beleforgatjuk az apróra vágott gesztenyét.
- A masszát az előkészített formába töltjük, egyenletesen eligazgatjuk.
- A sütő közepén kb. 60 percig szép barnára sütjük, majd hústűvel leteszteljük, hogy átsült-e rendesen.
- Ha igen, kivesszük a sütőből, és 5 percig a tepsiben hagyjuk, majd egy rácsra kifordítjuk, és hagyjuk teljesen kihűlni.
- Szeletelés előtt porcukorral meghintjük. Vagy keverjünk össze porcukrot kevés narancslével, és öntsük ezt a tetejére! Amikor megdermedt a máz, felszeleteljük.
Kapcsolatos receptek
- Karácsonyi sütemények
- Vega karácsony
- Vegán sütik
- Banánkenyerek
- Gyümölcsös sütemények
- Ehető karácsonyi ajándékok
Zest.hu