Az első világháború alatt nagyon népszerű volt egy skót zabpehely keksz ausztrál verziója, ugyanis sokáig elállt, így a feleségek a világ másik végén harcoló férfiak után tudták küldeni. Innen kapta az Anzac keksz nevet, amely tulajdonképpen annyiban különbözik az eredeti skót recepttől, hogy tojás helyett Golden szirupot alkalmazunk összekötő elemként. Angol nyelvterületen mai napig népszerű aprósütemény teázás mellé..
Hozzávalók
- 5 dkg margarin (vagy vaj)
- 1 ek Golden Syrup
- ½ tk szódabikarbóna
- 0.t tk víz
- 5 dkg zabpehely (nagy szemű)
- 5 dkg kókuszreszelék (cukormentes)
- 7.5 dkg teljeskiőrlésű liszt
- 5 dkg barnacukor
Elkészítés
- A sütőt 170 fokra előmelegítjük.
- A vajat a sziruppal egy lábasban megolvasztjuk, lehúzzuk a tűzhelyről. A szódabikarbónát a vízzel elkeverjük egy kis tálkába, majd a szirupos vajhoz öntjük (ne ijedjünk meg a habos sistergéstől).
- A többi alapanyagot egy keverőtálban elkeverjük, majd hozzáöntjük a vajat, masszává keverjük.
- A masszából 1-1adagot kis golyókká formálunk, majd a két tenyerünk között laposra nyomjuk.
- Sütőpapírral bélelt tepsiben 12-15 percig aranybarnára sütjük.
- Rácson hűlni hagyjuk.
Tippek
- Ideális angol teázás mellé.
- Tároljuk zárt dobozban – hűvös, száraz helyen valóban hetekig eláll.
- Allergiás verziók: tejérzékenyek természetesen (luktózmentes!) margarinnal készítsék, lisztérzékenyek a lisztet helyettesíthetik barnarizs vagy hajdina liszttel (DE – a zabpehely nem glutén-mentes, így glutén-allergiában szenvedők számára ez a keksz nem ajánlott!)
- Egészségesebb verzió: készítsük el tönkölybúza vagy barnarizs liszttel, a cukrot redukáljuk.
- Mivel a keksz ropogós, ideális alapanyag trifle és túrótorta alap készítéséhez
- Az Anzac keksz a szokásos kekszeknél egészségesebb, bár diétásnak nem igazán nevezhető. Azonban remekül passzol egy vegán étrendbe, és moderált fogyasztását az egészségtudatos életmódot követők is megengedhetik maguknak. Ideális alternatív édesség gyerekek számára is!
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu