Ez a gluténmentes és vegán pogácsa nagyon egyszerűen elkészíthető, ideális kenyér helyett levesek, pörköltek, raguk főzelékek mellé, de rágcsálnivalóként is tálalhatjuk italok mellé.
Hozzávalók
- 30 dkg kevert gluténmentes liszt
- 2 tk sütőpor
- 1 tk xantán gumi
- 1 csipet só
- 7.5 dkg tejmentes margarin, kockára vágva
- 20 dkg natúr szója joghurt
- ½ citrom reszelt héja
A spenóthoz:
- 1 tk olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma, préselve
- 5 dkg spenót
- ½ citrom leve
- 1 csipetnyi cayenne paprika (opcionális)
Elkészítés
- Először elkészítjük a spenótos tölteléket. Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, hozzáadjuk a fokhagymát és 30 másodpercig sütjük. Hozzáadjuk a spenótot, cayenne-t és egy csipet sót, majd a citromlevet. Lefedve, alacsony hőfokon kb 5 percig páriljuk, amíg a spenót megfonnyad. Hűlni hagyjuk.
- A lisztet egy tálba szitáljuk és hozzáadjuk a sót és a sütőport.
- Hozzáadjuk a margarint, és az ujjainkkal zsemlemorzsaszerű keverékké morzsoljuk.
- Hozzáadjuk a joghurtot, majd egy spatulával óvatosan összekeverjük. Egy puha tésztát kapunk.
- A spenótot apró darabokra vágjuk, majd a citromhéjjal együtt a tésztához adjuk. Óvatosan összekeverjük a lapos spatulával, és két gömböt formálunk, amiket a hűtőszekrényben (folpackba csomagolva) legalább egy órán át pihentetünk.
- A sütőt előmelegítjük 180 C fokra.
- A tésztát két sütőpapír között 3 cm vastagságúra kinyújtjuk, majd kör alakú szaggatóval vagy egy kis bögrével pogácsákká kiszaggatjuk.
- A pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, majd 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük őket.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu