A skót vajas keksz (shortbread) az egyik kedvenc süteményem, mert omlós, finom és könnyen elkészíthető. Továbbá ideális azok számára, akik tej-, dió- vagy tojásallergiában szenvednek – ugyanis tejmentes margarinnal is elkészíthető, és nincs benne se tojás, se dió-mogyoró, így vegán étrendbe is passzol. A hagyományos tészta receptje nagyon könnyen megjegyezhető – egy rész cukor, két rész vaj és három rész liszt. Ennyi. A liszt lehet teljes kiőrlésű is. Aztán jöhetnek a kiegészítő elemek, például reszelt citromhéj vagy narancshéj, fahéj, gyömbérpor, vanília esszencia stb. Húsvétra szoktam sütni ezeket a skót citromos vajas kekszeket, és minden évben másképp dekorálom őket.
Hozzávalók
- 15 dkg liszt
- 10 dkg puha vaj vagy tejmentes margarin, kockázva
- 5 dkg cukor
- 1 citrom reszelt héja
Elkészítés
- A lisztet egy keverőtálba szitálom, majd hozzáadom a margarint vagy vajat. Az ujjaimmal addig dörzsölöm őket, amíg egy zsemlemorzsaszerű keveréket kapok.
- Hozzáadom a cukrot és a citrom reszelt héját, majd egy tésztává keverem egy spatulával.
- Egy gömb alakot formálok a tésztáből, ezt becsomagolom folpackba, és a hűtőbe teszem. Az igazi vajas verziónak elég 10-15 perc pihentetés, a tejmentesnek kb 1 óra kell, vagy 10 perc a fagyasztóban.
- A sütőt bekapcsolom, a hőmérsékletet 170 ° C-ra állítom.
- A tésztát sodrófával egy nagy darab sütőpapírlapon 5 mm vastagra kinyújtom.
- Kekszformákkal kinyomom a tésztát (ezalkalommal húsvéti motívumokat használtam – nyuszit, pillangót, tojást és szíveket – de egyéb ünnepi vagy normál kerek forma is jó).
- A kekszeket egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezem.
- 10-12 percig világos barnára sütöm a kekszeket, majd óvatosan kiveszem a tepsit a sütőből és néhány percig hűlni hagyom, majd egy rácsra áttetszem őket.
- Amikor teljesen kihűltek – lehet dekorálni ízlés szerint a kekszeket pl. dekotollal, csokimázzal, citrommázzal, bár a skótok mindig máz nélkül fogyasztják, teázás során, esetleg porcukorral megszórva.
Kapcsolatos receptek