A zabkása általában egy reggeli étel, de desszertként is lehet fogyasztani. Példa erre ez a vaníliás zabkása fahéjas almával, ami melegen és hűtve is finom. Növényi alapú vaníliás joghurttal és zabtejjel is elkészíthető vegán étrendet követők számára.
Hozzávalók
- 50g hengerelt zabkása (szükség esetén gluténmentes)
- 1 tk fahéj
- 350 ml friss tej vagy zabtej
- Vaníliás joghurt (vegán, ha szükséges)
Az almakompóthoz:
- 2 db zöld alma
- ½ teáskanál fahéjpor
- 2 evőkanál méz
- 1 marék mogyoró
Elkészítés
- A zabkását egy lábasban elkeverjük a fahéjjal. Hozzáadjuk a tejet, majd a tűzhelyre tesszük.
- Lassú hőfokon 10 percig főzzük. Adjunk hozzá még kevés tejet, ha túl sűrű lett!
- Lekapcsoljuk a tűzhelyt, kissé megkeverjük, majd fedő alatt 5 percig pihentetjük.
- Közben meghámozzuk és kimagozzuk az almát, majd vékony szeletekre vágjuk.
- Ezeket egy tapadásmentes kis lábasba tesszük, hozzáadjuk a mézet és a fahéjat. Kb. 5-8 percig karamellizáljuk őket, időnként megkeverve. Lágynak kell lenniük, nem pépesnek. Belekeverjük a mogyorót, majd lekapcsoljuk a tűzhelyt.
- A zabkását két kistálba kanalazzuk, majd vaníliás joghurttal elkeverjük. A tetejére kanalazzuk a mézes almát és mogyorót, majd leöntjük a mézes sziruppal.
- Melegen vagy szobahőmérsékleten tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu