A vegán süteményekhez általában lentojást szokás használni. Ez a vegán almás zabpehely muffin azonban tojáspótló porral készült, kísérletezés végett. Nagyon jól sikerült – a sütemény puha, nem száraz és nem is morzsálódik nagyon. Viszonylag diétás is, hiszen a cukortartalma és zsírtartalma is alacsony.
Hozzávalók
- 1 csésze teljes kiőrlésű liszt
- 1 csésze zabpehely
- 2 tk sütőpor
- ½ csésze muscovado cukor
- 2 tk fahéj
- 1db zöldalma, lereszelve
- 1 tk tojáspótló por 2 evőkanál vízzel elkeverve
- 1 tk vanília kivonat
- ⅓ csésze napraforgóolaj
- 1 csésze mogyoró tej (kb.)
Elkészítés
- A sütőt 180 C fokra előmelegítjük.
- A tojásport a vízzel simára kikeverjük.
- Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet, sütőport, fahéjat, cukrot és a zabpelyhet.
- Hozzáadjuk a tojáspor pasztát, a reszelt almát, vaníliát és az olajat, majd összekeverjük.
- Fokozatosan hozzáadjuk a mogyorótejet, amíg egy sima, nem túl sűrű tésztát kapunk.
- A tésztát papírkosárkákkal bélelt muffinsütőbe, vagy szilikon muffinformákba kanalazzuk.
- A sütőbe tesszük és kb 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük, majd 5 percig pihentetjük.
- Áttesszük a muffinokat egy rácsra, hogy teljesen kihűljenek.
- Ízlés szerint tálaljuk – például natúron, fahéjas porcukorral meghintve, vagy valami sziruppal, cukormázzal, kompóttal, mártással stb leöntve.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu