A hagyományos skót vajas keksz (shortbread) receptje nagyon könnyen megjegyezhető – egy rész cukor, két rész vaj, három rész liszt. Ez a narancsos omlós keksz verzió margarinnal készül, így tejmentes és vegán. Továbbá puha barna cukrot és teljeskiőrlésű lisztet alkalmaztam. De el lehet készíteni hagyományosa vajjal, normál liszttel és cukorral. Ideális teázás, kávézás mellé, de ajándékba is elkészíthetjük vagy különleges alkalmakra, pl Anyák napjára, évfordulókra, húsvétra, karácsonyra stb.
Hozzávalók
- 150 g liszt
- 100 g puha vaj vagy tejmentes margarin, kockákra vágva
- 50g cukor
- 1 narancs reszelt héja
Elkészítés
- Egy tálban a lisztet és a vajat zsemlemorzsaszerű keverékké elmorzsáljuk az ujjainkkal.
- Hozzáadjuk a cukrot és a narancsot, majd tésztává gyúrjuk, és egy nagy golyót formálunk. Ezt becsomagoljuk Folpackkal, és a hűtőben pihentetjük amíg a sütő felmelegszik.
- A sütőt előmelegítjük 170°C-ra.
- A tésztát egy nagy darab sütőpapíron 5 mm vastagra kinyújtjuk.
- Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk (lehet alkalomnak megfelelő keksz szaggató formákat is alkalmazni, pl szív, korona, nyuszi, tojás, csillag stb)
- A kekszeket egy sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, majd 10-12 percig szép barnára sütjük.
- Néhány percig hűlni hagyjuk őket a tepsiben, majd egy rácsra átpakoljuk, hogy teljesen kihűljenek.
- A kekszeket lehet dekorálni – pl bele márthatjuk olvasztott csokoládéba vagy narancsos cukormázba, vagy elég porcukorral meghinteni.
Kapcsolatos receptek