Ezt a vegán sült szilva kompótot minden ősszel és télen többszörösen elkészítem. Néha cseresznyés vagy meggyes gyümölcslevet alkalmazok, néha friss mandarin kicsavart levét; de van, amikor maradék befőtt levét (pl meggy) hasznosítom fel a recepthez. Melegen nagyon finom desszert egy őszi vacsora / vasárnapi ebéd végén pl. vanília krémmel vagy fagylalttal tálalva. Zabkására is szoktam önteni reggelire, de remek desszert elem lehet pohárkelyhekben, trifle-ban is. Karácsonykor kompótként is szuper sült kacsa vagy liba mellé, vagy lekvárrá pürézve mártásként tálalom. Továbbá a téli ünnepek alatt ragadós oldalast és csirke szárnyakat is szoktam sütni a pürézett mártással megkenve. Tehát összességében ez egy nagyon sokoldalúan felhasználható (és szuper könnyű) alapétel. (Néha adok hozzá egy darab fahéjat is – az ünnepek alatt pedig 1 kanálnyi narancs vagy meggylikőrt is).
Hozzávalók
- 6 szilva (nem túl érett)
- 1 teáskanál vanília esszencia vagy paszta
- 2 csillagánizs
- 1 db fahéj (opcionális)
- 50ml meggy / mandarin lé
- 50 ml víz
- 2 evőkanál nádcukor
Elkészítés
- A sütőt 180C fokra előmelegítjük.
- A szilvákat félbe vágjuk, a magokat eltávolítjuk.
- A gyümölcslevet, vizet és vaníliát egy tepsibe önjük, majd a szilva feleket (felfelé nézve) a mártásba helyezzük. A csillagánizst, fahéj darabot közéjük dugjuk, majd megszórjuk a cukorral.
- Sütőben kb. 20–30 perc sütjük – attól függően, hogy mennyire puhán szeretnénk tálalni a szilvát. Ha pudingként vagy kompótként tálaljuk, akkor ne legyenek túl puhák, de ha mártást / pácot kívánunk készíteni, akkor legyenek kissé pépesek.
- Meleg tálaljuk ( pl vanília mártással) vagy hűlni hagyjuk és a hűtőszekrényben lefedve tároljuk
Receptek sült szilvával
Kapcsolatos receptek