Ez a gluténmentes citromos pogácsa lehet édes vagy sós, sőt, tejmentes és vegán is, ha növényi-alapú margarint és joghurtot alkalmazunk. Az édes változatot tálaljuk langyosan, lekvárral vagy citromkrémmel (pl délutáni teázás alkalmával); a sós verzió ideális levesekhez és egytálételek mellé.
Hozzávalók
- 30 dkg gluténmentes liszt
- 2 tk sütőpor
- 2 evőkanál Xilitol vagy hasonló (édes változathoz)
- 1 tk xantángumi
- Csipet só
- 7.5 dkg tejmentes margarin vagy vaj, kockára vágva
- 20 dkg joghurt, natúr vagy növényi alapú
- 1 citrom reszelt héja és leve
Elkészítés
- A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, sütőport, xantángumit és a cukrot (ha használunk).
- A lisztes keverékkel összemorzsoljuk a margarint vagy vajat. Amikor zsemlemorzsaszerű állagot kapunk, hozzáadjuk a joghurtot és a citromlevet, majd egy spatulával óvatosan összekeverjük. Egy lágy tésztát kapunk, amibe belekeverjük a citromhéjat, és két gombócot formálunk.
- A gombócokat a hűtőbe tesszük (fóliába csomagolva), és legalább egy órán át pihentetjük – ha az időnk engedi, még tovább.
- A sütőt előmelegítjük 180 C fokra.
- A a tésztát két sütőpapír között 3 cm vastagságúra kinyújtjuk, majd kör alakú szaggatóval vagy kis bögrével pogácsákat nyomunk ki.
- A pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, majd 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük őket.
- Rácson hűlni hagyjuk a pogácsákat, majd langyosan vagy szobahőmérsékleten tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu