A következő mogyorós tallér valóban mogyorós ízű, ráadásul különösen finom is, annak ellenére, hogy tojás, tej, liszt és glutén-mentes. Nem csupán ezekben az allergiákban szenvedőknek lesz a következő recept nagyon hasznos, de vegán és egészségtudatos étrendet követők számára is..
Hozzávalók
- 12.5 dkg margarin
- 5 dkg puha barnacukor
- 5 dkg barnarizsliszt
- 5 dkg csicseriborsó liszt
- 3 dkg őrölt mandula
- 5 dkg aprított mogyoró
Elkészítés
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
- A cukrot a margarinnal világos krémmé keverjük. Lassan hozzákeverjük a rizslisztet, majd a csicseriborsó lisztet, mandulát, mogyorót. Tésztává gyúrjuk.
- Egy kanállal gombócokat szaggatunk, amiket egy sütőpapírral bélelt tepsibe teszünk. A tetejüket egy hideg vízbe mártott villával lenyomjuk úgy, hogy egy minta maradjon rajuk.
- 12 -15 percig aranysárgára sütjük.
- Kivesszük sütőből, 5 percig hűlni hagyjuk a tepsiben, majd egy rácsra áttesszük a tallérokat.
Tippek
- Mivel a keksz glutén- és tojásmentes, így másnapra-harmadnapra kissé morzsálódik. Ezért különösen fontos, hogy légmentes dobozban tároljuk, vagy a sütés napján fagyasszuk le a maradékot.
- A mogyorós tallért fogyaszthatják liszt, tojás és tejérzékenységben szenvedők, de remekül passzol egy egészséges étrendbe is. Gyerekek számára is sokkal ideálisabb, mint a szokásos finomított cukorral és liszttel készült aprósütemények. A cukrot redukálhatjuk is.
- A mogyorós tallér felhasználható egyéb desszertek készítéséhez – ideális lisztmentes alaptésztákhoz vagy kekszmorzsaként – pl túrótorta, fagylalt, trifle.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu