A kínai újév ünneplésére a malajziai barátnőmmel készítettük ezeket a finom, puha mandulás kekszeket, amelyek tej- és tojásmentesek, így vegánok is fogyaszthatják. A barátnőm megadta a családi receptjüket, amit itt szívesen megosztok. A kínai újévi mandulás puszedli elkészítése nagyon egyszerű, még gyerekek számára is!
Hozzávalók
- 10 dkg őrölt mandula
- 15 dkg liszt
- 7.5 dkg porcukor
- 1 teáskanál sütőpor
- ½ teáskanál szódabikarbóna
- 1 dl növényi olaj (pl napraforgó vagy repce)
Elkészítés
- A sütőt 180 C fokra bemelegítjük.
- A lisztet, cukrot, sütőport és szódabikarbónát egy keverőtálba szitáljuk.
- Hozzáadjuk az őrölt mandulát, és óvatosan kevergetjük, miközben lassanként csepegtetjük hozzá az olajat. Addig keverjük, amíg a tészta rendesen összeáll.
- Körülbelül 2,5 cm-es golyókat formálunk a tésztából, ezeket egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük.
- A ropogósabb verziót, szilícium ecset segítségével, felvert tojássárgájával le lehet kenni.
- 15-20 percig aranyszínűre sütjük a sütő közepén.
- Rácsra áthelyezve hűlni hagyjuk a kekszeket.
- Légmentesen zárható üvegben tároljuk.
Tippek
- A barátnőm azt mondta, hogy a hagyományos kekszek tetején egy darab mandula is szokott lenni – de mi kihagytuk, mert nem volt a kamránkban. Továbbá mandula liszt nem alkalmas a recepthez – csakis őrölt mandula.
- A kínai újévi mandulás puszedlik pénzérméket szimbolizálnak, amit az ünnepek alatt szokás fogyasztani és ajándékba adni, hogy szerencsések legyünk az újévben. Kínai újév>>
Kapcsolatos receptek
Zest.hu