A zabpehely egy úgynevezett szuperétel, ezért érdemes a mindennapi étkezésünkbe beiktatni. Az őrölt/darált zab, vagy zab liszt remek alternatív kekszekhez, süteményekhez. Az alábbi zabpehely keksz nem tartalmaz se lisztet, se tojást, se cukrot, se sót – azaz szuper egészséges. Azonban ennek a keksznek nem az a célja, hogy kekszként fogyasszuk, hanem alapanyagnak készül más, egészséges süteményekhez. Mivel a zabnak alacsony a Glikémiás indexe, kimondottan javasolt cukorbetegek és diétázók számára.
Hozzávalók
- 15 dkg őrölt-darált zabpehely (nem zab liszt)
- 1 tk vaj (vagy tejmentes margarin)
- 1.25 dl forralt víz
Elkészítés
- A vizet forraljuk fel, és öntsük rá a vajra. Amikor a vaj elolvadt, keverjük bele a darált zabpelyhet.
- Hagyjuk állni egy darabig, amíg a massza összeáll.
- Formáljunk kis gombócokat a tenyerünkben, és ezeket helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsibe vagy sütőlapra.
- Nyomjuk lapos korongokra ra az ujjunkkal vagy egy kanállal (kb fél cm vastagsra). Nem baj, ha a keletkezett forma szabálytalan.
- 180 fokon süssük 25-30 percig.
- Amikor kihült – daráljuk morzsává egy robotgéppel vagy tördeljük apró darabokra.
Tippek
- A kekszeket hagyjuk kihűlni rendesen, mielőtt ledaráljuk. Talán érdemes egy-két nappal a sütemény sütése előtt a kekszeket elkészíteni, hogy alaposan kiszáradjanak.
- Ha több vajat (plusz teljes kiőrlésű lisztet, esetleg egy tojást) adunk a masszához, akkor candida – és cukorbetegeknek megfelelő kekszet készíthetünk. Ez ideális sajtokhoz, felvágottakhoz és falatokhoz.
- A zabkeksz morzsát nagyon sok süteményhez használhatjuk – pl a túrótorta alapjához, kókusz golyókba, trifle-be, fagyi és gyümölcs kelyhekbe, angol alma morzsához stb.
Kapcsolatos receptek