A kókuszos diós golyó a lehető legegyszerűbb édesség. Nem igényel se főzést, se tejtermékeket, se tojást, se cukrot – így alkalmas diétázók számára is. Továbbá lisztérzékenyek könnyen tudják módosítani. Mivel nem tartalmaz cukrot, csak fruktózt, így alacsony a Glikémiás Indexe is.
Hozzávalók
- 1 csésze darált keksz (lehetőleg cukormentes, teljesőrlésű vagy háztartási keksz)- egészséges változat: zab keksz)
- 1 csésze szárított gyümölcs (datolya, mazsola, áfonya, sárgabarack, stb)
- 1 csésze dió, mogyoró
- 1 csésze édes tömény alkohol (Amoretto, Brandy vagy Rum)
- 1 csésze gyümölcslé (pl almalé) vagy befőttlé
- 1 tkn vanília kivonat
- Kókusz reszelék vagy kakaópor (min 70%.os)
Elkészítés
- Daráljuk le a kekszeket, diókat, mogyorókat majd turmixszoljuk össze a szárított gyümölcsöket, és keverjünk, gyúrjunk mindent össze. Közben fokozatosan adjuk hozzá a folyadékot.
- Ha gyerekeknek is esznek majd belőle, akkor alkohol helyett egyértelműen gyümölcs vagy befőtt levet használjunk. A paszta legyen elég sűrű – de dolgozható. Azaz ne adjunk hozzá túl sok folyadékot.
- Formáljunk kis golyókat (kb 2-3cm), és forgassuk meg a kókuszreszelékben vagy a kakaóporban.
- Tároljuk a hűtőszekrényben. (kb 1-2 órán belül már tálalható, de másnap, harmadnap még finomabb!)
Tippek
- Ha idpnk engedi, a szárított gyümölcsöket áztassuk az alkoholba az előző éjszaka.
- Szárított gyümölcs helyett vagy azzal kombinálva befőtt is használható (pl meggy, cseresznye vagy áfonya) De vigyázzunk a paszta töménységére! Ha nem elég sűrű, keverjünk a pasztához néhány kanál mézet, vagy olvasztott csokit.
- Ha van időnk, olvasszunk meg jó minőségű csokoládét (min. 70%-os), és forgassuk meg a golyókat benne!
- Lisztérzékenyek használhatnak gluténmentes kekszet, mint pl a mandulás keksz, vagy zabliszt keksz.
A kókuszos diós golyó remek karácsonyi sütésmentes édesség, de természetesen más alkalommal is elkészíthető!
Zest.hu