A cseresznye szezonjában nagyon finom és egyszerű desszerteket és süteményeket lehet készíteni. Ez a cseresznyés lepény tuti egyszerű, a töltelék előre elkészíthető ( sőt le is fagyasztható téli napokra). A sütemény könnyen lehet vegán és glutén-mentes is, a megfelelő leveles tésztát alkalmazva.
Összetevők:
- 2 bögre magozott cseresznye
- ½ bögre cukor
- ½ bögre víz
- 1 evőkanál kukoricaliszt (vagy étkezési keményítő) 1 evőkanál vízzel elkeverve
- 1 készre nyújtott leveles tészta (ami lehet vegán vagy glutén-mentes)
- 1 tojás, enyhén felverve (opcionális)
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 1 teáskanál citromlé
Elkészítés:
- Először elkészítjük a tölteléket. Egy lábasban felforraljuk a cseresznyét, cukrot, citromlevet és vizet. Adhatunk hozzá fahéjport is. Közepes lángon kb. 10 percig rotyogtatjuk.
- Amikor a cseresznye kissé , hozzáadjuk a kukoricalisztet és tovább főzzük, amíg a szósz besűrűsödik. Hűlni hagyjuk.
- A sütőt 190 ° C-ra előmelegítjük.
- A leveles tésztát egy lisztezett deszkára kicsomagoljuk). Egy sütőpapírral bélelt sütőlapra vagy tepsibe helyezzük.
- A szélét visszahajtjuk kb 2 cm vastagra, megkenjük a tojással (ez opcionális).
- A tésztát villával összeszurkáljuk (a széleket nem!), majd a sütőlapra óvatosan áttesszük. A cseresznyés töltelékkel egyenletesen, a peremekig, beborítjuk.
- 15-20 percig aranybarnára sütjük.
- Hűlni hagyjuk, majd tálalás előtt porcukorral meghintjük
Másik verzió:
A leveles tésztát kicsomagolás után 4-6 négyzetre téglalapra felvágjuk, és individuális, mini lepényeket készítünk a fenti lépéseket követve.
Tippek
- A lepényekre sütés előtt szórhatunk natúr mandula pelyheket vagy sütés után pirított mandulát.
- Különleges alkalmakra (és felnőttek számára) adhatunk a töltelékhez cseresznyepálinkát, brandy-t vagy mandulalikőrt.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu