A zabkása az egyik legegészségesebb reggeli, de az igazi, autentikus verzió kissé unalmas és ízetlen. Így érdemes feldobni szezonális kiegészítőkkel. Ez az őszi vegán zabkása glutén-mentes is, így a legtöbb diétába passzol. Én sült szilvával tálaltam, de lehet körtével vagy almával is fogyasztani.
Hozzávalók
- 12 dkg nagyszemű zabpehely
- 1 teáskanál fahéj
- 4.5 dl zabtej
Tálaláshoz:
- Sült szilva
- 1 marék dió/madula bél
- 1 evőkanál tökmag
- 1 evőkanál goji bogyó (vagy aszalt áfonya)
- 1 evőkanál őrölt lenmag
- 2 evőkanál vanília zab joghurt (opcionális)
Elkészítés
- A zabkását egy lábaszba szórjuk és elkeverjük a fahéjjal. Hozzáadjuk a zabtejet. Ha időnk engedi, pihentetjük kb. 15 percig.
- Lassan felmelegítjük, és lassú tűzön 12 percig főzzük. Krémesnek kell lennie – ha szükséges, adjunk hozzá még tejet.
- Lekapcsoljuk a tűzhelyt, átkeverjük, lefedjük és néhány percig pihentetjük.
- A zabkását egy leveses tányérba szedjük, hozzáadunk két sült szilva felet (a sziruppal együtt), majd megszórjuk dióval, lenmaggal és a bogyókkal.
- Vanília joghurttal tálaljuk (opcionális).
Kapcsolatos receptek
Zest.hu