Ez a karácsonyi meggyes rétes aszalt gyümölcs lekvárral készül, így egy fantasztikus ínyencség a karácsonyi ünnepek alatt. Még finomabb, ha meggyes aszalt gyümölcs lekvárt alkalmazunk, de egyéb verzió is jó, csupán adjunk hozzá aszalt meggyet. Ha a lekvár nem tartalmaz diót, adjunk mandulapelyhet a töltelékhez! A meggy lehet befőtt, konyakos, fagyasztott, friss stb. Ez a recept vegán, ha olajat vagy olvasztott margarint használunk. Tálaljuk vaníliakrémmel, fagylalttal, sodóval vagy növényi alapú krémmel, tejszínnel.
Hozzávalók
- 350g fagyasztott, kimagozott meggy (kiolvasztva)
- 2 evőkanál cseresznye vagy meggylikőr
- 1 tk vanília esszencia
- 200 g meggyes aszalt gyümölcs lekvár
- 3 evőkanál muscovado cukor
- ½ teáskanál fahéj
- ½ tk mixed spice vagy mézeskalács fűszerkeverék
- 3 evőkanál zsemlemorzsa vagy 2 evőkanál étkezési keményítő
- 3 evőkanál őrölt mandula
- 3 evőkanál mandulapehely (elhagyható)
- 4 lap rétes tészta
- Olvasztott tejmentes margarin, vaj vagy napraforgóolaj
Elkészítés
- A meggyből kinyomjuk a levét, majd összekeverjük a likőrrel és a vaníliával. Pár órán vagy egy éjszakán át áztatjuk.
- A sütőt előmelegítjük 180 C fokra.
- A meggyhez adjuk a cukrot, fahéjat, fűszerkeveréket, zsemlemorzsát és a lekvárt. Óvatosan belekeverjük a mandulapelyhet, ha használunk.
- Egy réteslapot konyharuhára helyezzünk (hogy könnyen feltekerhessük a rétest), majd vékonyan megkenjük olajjal/olvasztott vajjal. Egy másik réteslapot ráteszünk, azt is megkenjük, majd a harmadikat és negyediket is ugyanígy.
- A tölteléket a réteges lapok hosszabbik oldalára kenjük, majd óvatosan feltekerjük a konyharuhával, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.
- A tetejét megkenjük a maradék olajjal vagy vajjal, és körülbelül 20 perc alatt szép, világos aranybarnára sütjük.
- Amikor kissé kihűlt, vastag szeletekre vágjuk, porcukorral megszórva, langyosan tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
- Karácsonyi sütemények
- Vegán sütemények
- Vega karácsony
- Aszalt gyümölcs lekváros sütemények
- Mandulás sütik
- Gyümölcsös deszertek