Ez a gluténmentes vegán banánkenyér dióval egy remek példa arra, hogy léteznek finom és egészséges sütemények! Bár nincs benne se tojás se tejtermék – a süti meglepően laza és puha. Ha a glutén nem probléma, akkor normál liszttel is elkészíthető. Ha a banán meglehetősen érett, akkor 50 g cukor bővel elég a recepthez, sőt a diétázók el is hagyhatják. Nagyon finom a reggeli kávé vagy délutáni tea kisérőjeként.
Hozzávalók
- 3 nagy érett banán
- 50 ml növényi olaj vagy olvasztott tejmentes margarin
- 50-75g muscovado nádcukor
- 225 g sütőporos liszt (gluténmentes vagy normál búzaliszt)
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál fahéj
- 1 teáskanál mézeskalács (vagy mixed spice) fűszerkeverék
- 75g dió, apróra vágva
- 50g mazsola (opcionális)
Elkészítés
- A sütőt 180 ° C-ra előmelegítjük. Egy közepes kenyérsütő formát kikenünk és sütőpapírral vagy papírkosárral kibélelünk.
- Egy nagy keverőtálban villával pépesre nyomkodjuk a banánokat.
- Hozzáadjuk az olajat és a cukrot, majd óvatosan összekeverjük.
- Hozzáadjuk a lisztet, a sütőport és a fűszereket, majd jól összekeverjük.
- Beleforgatjuk a diót és a mazsolát (ha használunk).
- A tésztát az előkészített sütőformába töltjük, egyenletesen elosztva.
- Kb 40-45 percig sütjük a sütő közepén.
- Ha a teteje barna 20 perc sütés után, akkor takarjuk le alufóliával!
- 40 perc sütés után fogpiszkálóval leteszteljük – szúrjuk a közepébe, ha tisztán jön ki, akkor kész van, ha nem, akkor még kb. 5 percig sütjük.
- A süteményt 5 percig a formában pihentetjük, majd rácsra helyezve teljesen kihűlni hagyjuk.
- Lehet szeletelni!
Kapcsolatos receptek
- Egészséges sütik
- Banános receptek
- Gyümölcsös sütemények
- Vegán sütemények
- Gluténmentes sütemények
Zest.hu