A gofrisütőhöz hasonló, elektromos pitesütővel gyors és egyszerű sós és édes süteményéket lehet készíteni. (Cserélhető lapos szendvics-gofri-grill-pite-muffin sütőben is.) Két különböző pitesütő vagy lap létezik, amivel egy nagyobb pitét vagy 4 mini pitét süthetünk. Ez az egyszerű almás pite mindkettő verzióban elkészíthető. A recept vegán, de használhatunk vajas omlós linzer tésztát és gluténmentes tésztát is hozzá. Tálaljuk (vegán vagy normál) fagylalttal vagy vanílikrémmel.
Hozzávalók
- 2 db Granny Smith zöldalma
- 2 db Golden Delicious zöldessárga alma
- 1 tk fahéj
- 2 evőkanál liszt
- 3 evőkanál muscovado cukor
- 1 lap készre nyújtott linzertészta (tejmentes)
Elkészítés
- Az almákat meghámozzuk, kimagozzuk és vékony szeletekre vagy kiskockákra vágjuk.
- Egy tálban összekeverjük a cukrot, lisztet és a fahéjat. A lisztes keveréket hozzáadjuk az almaszeletekhez, és óvatosan összekeverjük.
- A pitesütőt a használati útmutató szerint bemelegítjük.
- Kitekerjük a tésztát egy hideg felületre. Egy tányér segítségével egy akkora kört vágunk ki, ami teljesen kibéleli és befedi a pitesütő alját és az oldalát.
- Óvatosan kibéleljük a sütőformát a kivágott tésztával, majd egyenletesen megtöltjük az almás keverékkel.
- Egy másik kört is kivágunk a tésztából (lehet, hogy újra ki kell nyújtani a tésztát, ha nem maradt elég) – ezúttal akkorára, hogy befedje és kissé átfedje a pite tetejét. Késsel a tetején egy kis keresztet vágunk.
- A készüléket becsukjuk és a pitét kb 25-30 percig sütjük – a pontos időtartalom a pitesütőtől és piték nagyságától függ.
- Amikor a tészta szép aranybarna lesz, akkor kész van.
- Kikapcsoljuk a sütőt, majd egy lapát segítségével óvatosan áthelyezzük a pitét egy tányérra.
- Hagyjuk kissé vagy teljesen kihűlni, majd porcukorral megszórjuk, szeleteljük és tálaljuk.
Kapcsolatos receptek