Ez a mandulás banánkenyér vegán és gluténmentes, továbbá cukor- és zsírmentes is. Ideális ínyencség azok számára, akik ügyelnek a az egészségükre, vagy speciális diétát kell követniük. Annak ellenére, hogy „mindenmentes” , tényleg nagyon finom és puha – az édes-szájúak tehetnek hozzá kókuszcukrot vagy Stevia-t. Remek kávézás vagy teázás kisérőjeként.
Hozzávalók
- 3 kicsi vagy 2 nagy érett banán
- 1 csésze cukormentes mandulatej
- 1 tk vanília paszta vagy esszencia
- 1 ½ csésze gluténmentes liszt
- ½ csésze őrölt mandula
- 1 tk sütőpor
- 2 evőkanál gyümölcsös lenmag keverék vagy sima őrölt lenmag
- 2 evőkanál mandulapehely
Elkészítés
- Egy kenyérformát kibélelünk sütőpapírral. A sütőt 160 C fokra előmelegítjük.
- A banánt egy villával pépessé törjük, majd hozzáadjuk a tejet és a vaníliát.
- Egy másik tálban összekeverjük a lisztet, őrölt mandulát és a sütőport.
- A két keveréket kombináljuk, majd bele forgatjuk a lenmag keveréket.
- A tésztát a formába töltjük, egyenletesen elosztjuk. A tetejére szórjuk a mandulapelyheket, majd a sütő közepén kb 45-55 perc alatt szép barnára sütjük. (Kb 30 perc sütés után lefedhetjük alufóliával, ha már meglehetősen barna a teteje.)
- Tűpróbát tartunk. Ha átsült a banánkenyér, kivesszük a sütőből.
- A kenyérformában pihentetjük öt percig, majd egy rácsra kifordítjuk, és szeletelés előtt hagyjuk teljesen kihűlni.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu